26 Mayıs 2013 Pazar

Roland Garros 2013 - Ne Me Quitte Pas





Roland Garros bugun basliyor. Hemen soyleyeyim son yillarin en cekismeli turnuvasi olacagi dusuncesindeyim. Agir toplarin formlari gayet iyi. Yalniz gecen senelerin aksine bu sene havalar cidden cok kotu gidiyor Avrupa'da. Italya bisiklet turunu takip edenler ne demek istedigimi cok daha iyi anlayacaklardir. Hava sartlari cok seyin kaderini degistirebilir. Acaba bir kac sene sonra 2013 Roland Garros'undan bahsederken hava sartlarini ne derece vurgulayacagiz? 

Roland Garros kimlerin kazandigindan cok kimlerin kazanamadigiyla one cikan bir turnuva. Ben Roland Garros'u tenis dunyasinin en buyuk troll'u olarak goruyorum. Hep birilerinin ahini aliyor. Elimizdeki en guncel ornek Bay 1 numara Novak Djokovic. (Yaptigim cok derin arastirmalar sonucu Bay 1 numara Fransa Acik'i bu sene de kazanamayacak. Sebebini yazinin sonunda anlatacagim.) Her seyi bir cok kere kazandi ama hala bir Fransa Acik sampiyonlugu yok. Federer de mesela az kalsin bu lanetin bir kurbani oluyordu. Son anda kurtuldu. Bugunden bakinca anliyoruz ki, 2009'da kazanamasaymis geri donusu cok zor olurmus. 

Geriye dogru gitmeye devam edelim. Federer'den bir onceki jenerasyonun efsane ismi Pete Sampras. 14 Grand Slam sampiyonlugu, Toplamda 64 turnuva zaferi var. Alti sene ustuste sezonu bir numarada bitirerek bu alandaki rekorun sahibi. Roland Garros'u hic kazanamamis. Hatta final bile oynayamamis.



Stefan Edberg, Federer'in cocukken idolumdu dedigi isim. Hem teklerde hem ciftlerde dunya bir numarasi olmus. Toplamda 42 sampiyonlugu var. Bunlarin 6 tanesi Grand Slam. Roland Garros'u hic kazanamamis. Uc numarali seri basi olarak katildigi 1989 Roland Garros'u finalde 17 yasindaki on bes numarali seri basi Michael Chang'a kaybetmis. Bu zafer Chang'in ilk ve tek Grand Slam sampiyonlugu olmus.



Bu kadar efsane bir araya gelmisken kambersiz dugun olmaz geleneginden hareketle sira Boris Becker'de. 17 yasinda Wimbledon'u kazanmis. Toplamda 49 sampiyonlugu var. Bunlarin 6 tanesi de Grans Slam. Tenisi genis kitlelere sevdiren isimlerin belki de basinda geliyor.  Roland Garros'u hic kazanamamis. Hatta final bile oynayamamis.

Yukarda bahsettigim derin arastirmama gore bu sene Novak Djokovic icin yukaridaki listeden kurtulma senesi degil gibi gozukuyor. Sebebine gelince;

Fransizlarin Erik Satie'den sonra muzik dunyasina kattiklari en efsane sey olan Daft Punk 1997, 2001, 2005 ve 2013 senelerinde olmak uzere toplamda dort adet studyo albumu yayinlamis. 1997 ve 2001 senelerinde Roland Garros'u Gustovo Kuerten kazanmis. 2005'de ise Rafael Nadal. Bu sacma sapan mantikla 2013'un de sampiyonu simdiden belli gibi. Ek bir bilgi olarak da; Daft Punk'in remix albumu yayinladigi her sene turnuvayi bir Ispanyol kazanmis. Nadal cok favori.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder