4 Temmuz 2013 Perşembe

Tour de France 2013 4. ve 5. Etaplar



Korsika'da gecen uc gunden sonra ana karaya donen Tur'un, ana karadaki ilk etabi takim zamana karsi etabi oldu. Ilk etapta yasanan ve bir cok takimdan bir cok onemli ismin de yara aldigi kazadan sonra, bisikletcilerin takim zamana karsi etabi icin ne kadar hazir olacaklari en buyuk merak konularindan bir tanesiydi. Ornegin Alberto Contador ucuncu etaptan sonra yaptigi aciklamada yukaridan asagiya pedala guc uygularken agriyan kaslari icin dogru aciyi bulmaya calistigini anlatmaya calismisti yaris muhabirine.

Takim zamana karsi etaplarinda takimlar genel klasmandaki durumlarina gore sondan basa dogru yola cikiyorlar. Tur'un birinci gunu dokuzar bisikletciyle yarisa baslayan takimlar, sakatliklar vb. durumlarla abandone olan yariscilarinin ardindan, sonraki etaplara diger takimlara gore bir iki kisi eksik baslayabiliyorlar. Ornegin bu etaba Cofidis ve Astana takimlari sekizer kisi basladilar. Bu yuzden zamana karsi etaplarinda takimlar finis cizgisine geldiklerinde, cizgiyi gecen besinci bisikletcinin zamani takimin zamani olmus oluyor.


25 kmlik duz sayilabilecek bir profile sahip olan Tour de France 2013'un dorduncu etabinda, piste ilk cikan takim Argos-Shimano oldu. Ilk belirleyici zaman ise Omega Pharma'nin 25'57'' lik derecesiyle olustu. Gecen sene Tur'u zamana karsi etaplarinda gosterdikleri inanilmaz performansla tamamlayan Team Sky bile iki saniye farkla Omega Pharma'nin arkasinda kalinca etabi Omega Pharma'nin kazandigina ikna olduk. 


Fakat Omega Pharma'dan on alti sira sonra piste cikan Orica-GreenEDGE takimi ilk zaman olcum noktasina Omega Pharmanin uc saniye gerisinde girmesine ragmen, sari mayo askina parkurun geri kalan kisminda cok ciddi bir performans gosterince, Omega Pharma'nin bir saniye onunde etabi kazanmasini bildi. Bu sonuclardan sonra Sari mayo Orica-GreedEDGE'den Simon Garrans'a gitti. Yarisin ilk gunu finis cizgisine otobus ceken, ucuncu etapta Peter Sagan'in onunde sprint kazanan Orica-GreedEGDE bu etapta da yine favorilerin planlarini bozup Tur'u trolleyen takim oldu. Genel klasman iddialilari acisindan bakildiginda ise Team Saxo ve Sky cok gerilere dusmezken, BMC ve RadioShack gunun kaybedenleri oldular.


1 Orica-GreenEdge 25:56
2 Omega Pharma-Quick Step + 1
4 Team Saxo-Tinkoff + 8
3 Sky + 2
5 Lotto-Belisol + 16
8 Lampre-Merida + 25
6 Garmin-Sharp + 16 7 Movistar Team + 18 9 BMC + 26
13 Cannondale + 34
10 Katusha + 27 11 RadioShack-Leopard + 28 12 Vacansoleil-DCM + 33 14 Belkin + 36
19 Europcar + 1:12
15 FDjfr + 41 16 Astana + 55 17 Ag2r La Mondiale + 1:03 18 Sojasun + 1:09 20 Cofidis + 1:19 21 Euskaltel-Euskadi + 1:23
22 Argos-Shimano + 1:46

Yarisin ilk gununden beri heyecanla beklenen fakat yasanan tonla aksilik dolayisiyla bir turlu yasayamadigimiz toplu sprint finisi gibi toplu sprint finisi keyfini nihayet besinci etapta yasadik. Icinde bir tane ucuncu kategoriden uc tane de dorduncu kategoriden toplamda dort tirmanis barindiran ve bisikletcilerin Cagnes Sur Mer'den Marsilya'ya dogru gitmeye calistiklari 228,5 Kmlik etabin baslamasiyla birlikte, Vacansoleil'den Thomas De Gent, Team Europecar'dan Yukiya Arashiro ve Kevin Reza, Euskaltel'den Romain Sicard, Astana'dan Alexey Lutsenko ve Sojasun'dan Anhtony Deleplace on tarafa dogru atak yaparak kacis grubunu olusturan isimler oldular. 22. km'deki ilk tirmanis kapisindan gecildiginde kacis grubu ana grubun 12 dakika kadar onundeydi. Kacanlar arasinda genel klasman siralamasinda en yukarida bulunan isim olan Yukiya Arashimo, sari mayonun sahibi Simon Gerranstan sadece 3'42'' geride olunca, olusan bu 12 dakikalik fark ana gruba tempo yapmasi gerektigini hatirlatti.

Orica-GreenEDGE takim halinde on tarafa gelerek ana gruba tempo vermeye baslayinca kacanlarla ana grup arasindaki farkta giderek azalmaya basladi. Orica-GreenEDGE sari mayonun hakkini vererek neredeyse etabin sonuna kadar on tarafta tek basina calisti. Yesil mayo iddialilarinin takimlari ancak son 9 -10 km'de on tarafa gelerek calismaya baslayabildiler. Ayrica gunun bir diger ayrintisi da, gecen sene uygulamaya konan ancak takimlardan cok da olumlu elestiriler almayan, sari mayonun sahibi bisikletcinin takiminin sari kasklar takabilmesi olayini bu sene Tur'da ilk uygulayan takim Orica-GreenEDGE oldu. 



Besiknci etapta 102. km'deki ara sprint kapisindan ilk olarak gecen kacis grubundan kalan en yuksek puanlar Greipel'e gitti. Greipel'in ardindan Alexander Kristoff, Peter Sagan ve Mark Cavendish diger puanlari alan yesil mayo iddialilari oldular. Bu arada kacanlarla ana grup arasinda olusan 12 dakikalik fark, ana grup ara sprint kapisindan gecerken 9 dakikaya kadar dusmustu. Etabin bitimine 54 km kala kacis gurubundan Thomas De Gent'in yaptigi tempo artirimina ancak Arashiro ve Lutsenko cevap verebildi. Kisa bir sure sonra Reza'da ondeki ucluye katilsa da Deleplace ve Sicard bu ataga cevap veremeyip ana grup tarafindan yutuldular. Etabin bitimine 16 km kala fark 1'10''ye kadar dusmusken ana grupta Pierre Roland ve Marcel Kittel gibi isimlerinde dahil oldugu kucuk bir kaza meydana geldi. Fakat hemen toplarlanmayi basaran kazazedeler tekrar ana gruba dahil olmayi basardilar. Bitime 12 km kala fark otuz saniye civarina dusmusken, kacis grubundan Lutsenko'nun arttirdigi tempoya cevap verebilen tek isim Reza oldu. Bu sirada ozellikle Cavendish icin calisan Omega Pharma takimi on tarafta cok suratli bir tempo yapmaya basladilar. Bitime 5 km kala once Reza, 4 km kala da Lutsenko tsunami tarafindan yutulunca ana grup, Tour de France 2013'un basindan beri beklenen ve tum favorilerin bir arada oldugu toplu sprint finisine dogru yol almaya basladi. Cavendish, Sagan, Greipel ve Boasson Hagen'in dahil oldugu sprintte Cavendish, finisi gecen ilk isim oldu. Boasson Hagen ve Sagan ise Cavendish'in arkasindan geldiler. Cavendish bu galibiyetiyle beraber toplamda 24. Tour de France etap zaferine ulasmis oldu.




Stage 5 Results
GBR 1 CAVENDISH, Mark (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP) 5:31:51
NOR  2  BOASSON HAGEN, Edvald (SKY PROCYCLING)            
GER 4 GREIPEL, André (LOTTO BELISOL)
SVK  3  SAGAN, Peter (CANNONDALE PRO CYCLING)             
ITA  5  FERRARI, Roberto (LAMPRE-MERIDA)                  
LTU 8 NAVARDAUSKAS, Ramunas (GARMIN SHARP)
NOR  6  KRISTOFF, Alexander (KATUSHA)                     
ESP  7  LOBATO DEL VALLE, Juan Jose (EUSKALTEL EUSKADI)   
FRA  9  LEMOINE, Cyril (SOJASUN)                          
ITA 13 TRENTIN, Matteo (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP)
ESP  10 ROJAS GIL, Jose Joaquin (MOVISTAR TEAM)           
FRA  11 DUMOULIN, Samuel (AG2R LA MONDIALE)               
GER  12 DEGENKOLB, John (ARGOS-SHIMANO)                   
NED  14 VAN POPPEL, Danny (VACANSOLEIL-DCM)               
AUS 15 GERRANS, Simon (ORICA GREENEDGE)


General Classification after Stage 5
AUS  1  GERRANS, Simon (ORICA GREENEDGE)                  18:19:15
RSA  2  IMPEY, Daryl (ORICA GREENEDGE)                    
SUI  3  ALBASINI, Michael (ORICA GREENEDGE)               
POL  4  KWIATKOWSKI, Michal (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP)        + 1
FRA  5  CHAVANEL, Sylvain (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP)     
NOR  6  BOASSON HAGEN, Edvald (SKY PROCYCLING)                 + 3
GBR  7  FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING)              
AUS  8  PORTE, Richie (SKY PROCYCLING)                    
IRL  9  ROCHE, Nicolas (SAXO-TINKOFF)                          + 9
CZE  10 KREUZIGER, Roman (SAXO-TINKOFF)                   




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder