28 Haziran 2013 Cuma

Kalan Saglar


Tarihin en abuk Wimbledonlarindan birini yasadigimizin ilgili ilgisiz herkes farkinda. Maclarini kaybedip elenen seri baslari icin hadi sans faktoru diyelim. Yuz yilda bir olur diyelim ama kortlarin yag dokulmus gibi kaygan olmasinin sorumlulugu kime aittir? Sporcularin her mac bu kadar sik ve sert dususler yasamalarinin sebebini sadece turnuvanin baslarinda cimlerin oturmamis olmasi ile aciklamak ne kadar dogrudur? Bu sorular buyuk ihtimalle bir seneye bu zamana kadar tenis gundemini mesgul edecek sorular. Ama yine de bir sene boyunca heyecanla beklenen bir turnuvanin pic olmasi bu kadar kolay olmamaliydi. Hatta seri baslarinin turnuvanin ilk turlarinda elenmis olmalari yasanan bu kadar sakatlik ve sakatliga sebep verici dususlerin yaninda belki de en az konusulmasi gereken meseleler. Yenilerin bir gun mutlaka eskilerin yerini alacaklar. Seri baslari elenmez diye bir kural yok. Ama dunyanin gelmis gecmis en buyuk teniscilerinden birini ilk turda elemeyi basaran bir teniscinin, o macta yasadigi sakatlik sebebiyle bir sonraki turda maca dahi cikamayip, basarisini taclandiramamasi bence isin en aci verici boyutu. 


Gidenlerin cetelesi her yerde tutuldu. Tutuluyor. Gelin biz kalanlara bakalim.

Grand Slamlerde kuralar cekilirken turnuva agaci dort ceyrege bolunur ve ilk dort seri basi kura ile birer ceyrege yerlestirirler. Bu sebeplede o ceyrekler icindeki en yuksek seri basinin ismiyle anilir. Devaminda da eslesmeler her ceyrek bir yari finalist verecek sekilde ilerler. Yani ilk dort seri basinin yari finaller oncesinde birbirleriyle karsilasma sanslari yoktur. Toplamda 32 seri basi tenisci 8'erli gruplar halinde bu ceyreklere dagilmis olurlar. Bu senenin turnuva agacini gormek isteyenler suradan bu amaclarina ulasabilirler. 

Turnuva programina gore 1 ve 2. ceyrekler maclarini 3 ve 4. ceyreklerden bir gun sonra oynuyor. Bu yuzden mesela kara carsambadan etkilenen grup Federer ve Murray'in ceyregi oldu.

Turnuvanin bir numarali seri basi Novak Djokovic henuz elenmeyenlerden. Nole'nin ceyreginde bulunan sekiz seri basindan yollarina devam edenler ise soyle; 7 numarali seri basi Thomas Berdych, 9 numarali seri basi Richard Gasquet, 13 numarali seri basi Tommy Haas, 27 numarali seri basi Kevin Anderson ve son olarak 28 numarali seri basi Jeremy Chardy. 19 numarali seri basi Simon Giles ve 21 numarali seri basi Sam Querrey ise henuz ucuncu tur dahi goremeden elenen isimler. 

Turnuva agacina gore Djokovic'in ceyreginin ardindan 4 numarali seri basi David Ferrer'in ceyregi geliyor. 4 numarali seri basi David Ferrer, 8 numarali seri basi Juan Martin Del Potro, 12 numarali seri basi Kei Nishikori, 23 numarali seri basi Andreas Seppi ve 26 numarali seri basi Alexandr Dolgopolov bugun 3. tur maclarina cikacaklar. Bu ceyrekten 16 numarali seri basi Philipp Kohlschreiber, 17 numarali seri basi Milos Raonic ve 29 numarali seri basi Grigor Dimitrov Wimbledon 2013'de 2. turun otesini goremeyenler.


Sirada Roger Federer'in ceyregi var. Bu ceyrek kara carsamba kiyimina ugrayanlarla dolu. 15 numarali seri basi Nicholas Almagro, 24 numarali seri basi Jerzy Janowicz ve 25 numarali seri basi Paire Benoit kara carsambayi yara almadan atlatip yollarina devam edenlerden. 3 numarali seri basi Roger Federer, 5 numarali seri basi Rafael Nadal, 11 numarali seri basi Stanislas Wawrinka, 18 numarali seri basi John Isner, 30 numarali seri basi Fabio Fognini ise turnuvaya cok erken veda ettiler.

Son olarak Andy Murray'in ceyregindeyiz. Bu ceyrek de maclarini kara carsambaya denk getirenlerin ceyregi. 2 numarali seri basi Andy Murray, 20 numarali seri basi Mikhael Youzhny, 22 numarali seri basi Juan Monaco, 32 numarali seri basi Tommy Robredo yollarina devam isimler. 6 numarali seri basi Jo-Wilfred Tsonga, 10 numarali seri basi Marin Cilic, 14 numarali seri basi Janko Tipsarevic ve 31 numarali seri basi Julien Benneteau ise evlerine donen isimler.


Turnuva 4 gun once 32 seri basi ile baslamisken 3. tur maclarina bunlardan ancak 16 tanesi ile devam edebiliyoruz. Saniyorum Andy Murray ve Novak Djokovic bu tabloyu ruyalarinda gorseler cok calismaktan kafayi mi oynatiyoruz acaba diye doktora giderlerdi. Bu sonuclardan sonra ikisinin de sampiyonluk sansi NORMAL SARTLAR ALTINDA cok cok yuksek. Ama 2013 Wimbledon Tenis Turnuvasi o kadar surprizli basladi ki, bundan sonra ne olursa kabulumuzdur. Ote yandan suphesiz ki, erkenden  elenen bu kadar isimden sonra ATP dunya siralamasinin ne derece bir dalgalanma gosterecegi, yukaridan asagiya ne tarz kavimler goclerinin olacagi belki de en buyuk merak konusu. . Unutmayalim ki sezonun son Grand Slam'ine bu tablonun sekillendirdigi seri baslari ile gidecegiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder