1 Ağustos 2012 Çarşamba

Londra 2012 Yuzme 6. Gun

Olimpiyatlarin besinci gununde havuzda yine birbirinden cekismeli ve heyecanli finaller izledik. Gunun ilk finali erkekler 200 metre kurbagalama yarisiydi. Japon Kosuke Kitajima'nin iyi basladigi yarista tempoyu arttiran son dunya sampiyonu Macar yuzucu Daniel Gyurta'nin yukselttigi tempoya  Britanyali Michael Jamieson'un da son 50 metrede ayak uydurmaya calismasiyla birlikte ortayan cikan rekabet ortami Gyurta'ya altini kazandirirken yeni bir dunya rekoru derecesi de getirdi. 2009 yilinda Roma'da Avustralyali yuzucu Christian Sprenger'in teknolojik mayoyla yaptigi 2.07.31'lik derecesi Gyurta tarafindan 2.07.28 olarak guncellendi. Michael Jamieson yaptigi atakla gumus madalyayi alirken, bronz madalya Japon yuzucu Ryo Tateishi'nin oldu. Son olimpiyat sampiyonu Kosuke Kitajima ise yarisi dorduncu olarak bitirebildi.


Son olimpiyat sampiyonu, dunya ve olimpiyat rekortmeni Cinli Liu Zige'nin de unvanini korumak icin mucadele ettigi kadinlar 200 metre kelebek finalinde, Ispanyol Mireia Belmonte Garcia iyi bir cikis yapip yarisi uzun sure onde goturse de, Cinli yuzucu Jiao Ziuyang son 50 metrede yaptigi atak olimpiyat rekoru kirarak altin madalya kazandi. gumus madalya Mireia Belmonte Garcia'a, bronz madalya ise Japon Natsumi Hoshi'ye gitti. Liu Zige ise yarisi son sirada bitirdi.

Gunun en dramatik yarisi erkekler 100 metre serbest finaliydi. Yarisin iki buyuk favorisi, Birlesik Devletler'den Nathan Adrian ve Avustralya'dan James Magnussen basabas bir mucadele sergileyip son metreye kadar beraber yuzduler. James Magnussen'in yarisi kazandigina emin olup, sevinmeye baslayacagi o bir saniyelik sure icinde ekrana yansiyan goruntu Nathan Adrian'i birinci olarak gosteriyordu. Sonuclar aciklandiginda ortaya cikan tablo soyleydi; Adrian bitis noktasina Magnussen'den saniyenin yuzde biri kadar bir zamanla once dokunmustu. Yani Nathan Adrian 47.52, Magnussen ise 47.53 ile yarisi bitirmisti. Magnussen'in morali o kadar bozuldu ki gumus madalyasina sevinemedi bile. Bronz madalya ise Kanada'dan Brent Hayden'a gitti. 


Kadinlar 4x200 metre takim serbest finali gunun son finaliydi. Missy Franklin, Dana Vollmer, Shannon Vreeland, Allison Schmitt'li kadrosuyla Birlesik Devletler, son olimpiyat sampiyonu Avustralya takimina acimadi. Altin madalyayi kazanirken, onlarin Pekin'de 7.44.31 ile kirdiklari olimpiyat rekorunu da 7.42.92'ye cekmeyi basardilar. Fransa ise kursudeki son basamagin sahibi oldu.  

Oyunlarin altinci gununde havuzda, sabah seansinda, erkekler 50 metre serbest ve 100 metre kelebek elemelerinde; kadinlar ise 800 metre serbest ve 200 metre sirtustu elemelerinde yarisacaklar. 

Aksam seansinin ilk finali onceki gun elemeleri gerceklestirilen, kadinlar 200 metre kurbagalama yarisi olacak. Pekin'de olimpiyat rekoru kirarak sampiyon olan ve ayni zamanda son dunya sampiyonu unvanini da uzerinde tasiyan Birlesik Devletler'den Rebecca Soni bu dalda rakipsiz oldugunu yari finalde 2.20.00'lik derecesiyle dunya rekoru kirarak kanitladi. Yari finalde yarisan diger yuzuculer arasinda Soni'ye en cok yaklasabilen isim olan Danimarkali Rikke Pedersen bile Soni'den iki saniyenin uzerinde fark yedi. Pedersen ile birlikte Japon Satomi Suzuki ve Rus Luliia Yefimova ise gumus ve bronz madalyalar icin cekisecekler gibi gozukuyor.

Gunun ikinci finali erkekler 200 metre sirtustu yarisi. Son dunya ve olimpiyat sampiyonu Birlesik Devletler'den Ryan Lochte kendi yari final serisinde gayet iyi gozuktu. Gecen seneki Dunya Sampiyona'sinin gumus ve bronz madalyalari kazanan isimler olan Japon Ryosuke Irie ve Birlesik Devletler'den Tyler Clary yarisin diger favorileri gibi gozukuyorlar. Ote yandan iyi bir tempo tutturabilirlerse bu uclu olimpiyat rekorunu da gelistirebilirler.


Gecenin en heyecanli finali olmaya aday yaris ise, erkekler 200 metre ferdi karisik finali gibi gozukuyor. Olimpiyatlar'da son kez yaristigini aciklayan Michael Phelps, oyunlara dunya rekoruyla veda etmeyi isterken, Phelps'e ait rekoru gecen sene Dunya Sampiyonasi'nda Phelps'i gecerek kiran Lochte, oyunlarin basindan itibaren Phelps'ten hep daha formda gozuktu. Londra 2012'nin heyecanla beklenen duellosuna ortak olabilecek bir isim de Macar Lazslo Cseh. Yari finallerde Lochte'den sonraki en iyi dereceye sahip olan Cseh cok buyuk bir surprize imza atabilir. 

Yuzme de altinci gunun son yarisi ise kadinlar 100 metre serbest finali olacak. Son olimpiyat sampiyonu Alman Britta Steffen'in elendigi yari final serisinde, Olimpiyatlarin en akustik isimli sporcusu olan Hollandali Ranomi Kromowidjojo, Steffen'in Pekin 2008'de kirdigi olimpiyat rekorunu gelistirerek finale geldi. Ote yandan yarisin o kadar guclu bir kadrosu var ki, tahmin yapmak gercekten cok zor. Missy Franklin ve Melanie Schlanger, Kromowidjojo'yu zorlayacak isimler gibi gozukuyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder