3 Ağustos 2012 Cuma

Londra 2012 Yuzme 8. Gun



Olimpiyat oyunlarinda yuzme yarislarina artik yavas yavas veda ederken yine cok heyecanli gecen bir gun yasatti bizlere sporcular. Teknolojik mayolarin yasaklandigi gun, artik kirilamaz denilen rekorlarin bir tanesi daha dun aksam yine tarihe karisti.  

Gecenin ilk finali kadinlar 200 metre sirtustu finaliydi. 2011'deki dunya sampiyonasinda buralara geleceginin sinyallerini ufak ufak vermeye baslayan Birlesik Devletler'den Missy Franklin buyuk patlamasini gerceklestirerek 2.04.06'lik derecesiyle dunya rekoru kirarak altina uzanirken, Rusya'dan Anastasia Zueva gumus, Birlesik Devletler'den Elizabeth Beisel ise bronz madalyayi alan isimler oldular.


Erkekler 100 metre kelebek finalinde, son bireysel yarisinda Michael Phelps tempolu baslayan yarisi son 20 metrede yaptigi atakla aldi. Yarisin bir diger favorisi Guney Afrika Cumhuriyeti'nden Chad Le Clos ikinci olurken, Rus Yevgeny Korotyshkin ise ucuncu oldu. 

Gecenin ucuncu finali olan kadinlar 800 metre finali buyuk bir surprize sahne oldu. Yarisin ev sahibi favorisi ve son olimpiyat sampiyonu Rebecca Adlington'un ustunluguyle gecmesi beklenirken, on bes yasindaki Amerikali yuzucu Katie Ledecky uzun sure dunya rekoru temposunun da onunde yuzdugu yarisi 8.14.63 luk derecesiyle dunya rekorundan sadece 53 salise gec yuzerek bitirdi. Yarisin basindan itibaren rakiplerine fark atip tek basina yuzen Ledecky'nin temposuna katilabilen bir yuzucu ciksaydi rekor cok rahat gelebilirdi. Ispanyol Mireia Belmonte Garcia gumus madalyali alirken, Rebecca Adlington bronz madalyada kaldi.


Erkekler 50 metre finalinde gecenin surpriz sonuclarindan biri daha ortaya cikti. Son dunya ve olimpiyat sampiyonu Brezilyali sprinter Cesar Cilo'nun, Birlesik Devletler'den yarisin bir diger favorisi Cullen Jones ile ayni dereceyi yapip ikinci oldugu yarista, Fransiz yuzucu Florent Manaudou tum tahminleri bosa cikartarak altini alan isim oldu. 

Londra 2012'de yuzme yarislarinin son gununde sabah seansinda hic bir yarisma yapilmayacak. Aksam seansinda ise pesi sira dort adet final yuzulerek havuzda son madalyalar dagitilacak.

Gunun ilk finali kadinlar 50 metre serbest yarisi. Eleme ve yari final serilerinde ayni dalda 100 metre yarisinda altini kazanan isim de olan Hollandali Ranomi Kromowidjojo, en iyi dereceyle finale  gelirken, son olimpiyat sampiyonu Alman yuzucu Britta Steffen fena gozukmedi. Ayrica son dunya sampiyonu Isvecli Therese Alshammar yari final serisinde parlak derece yapamasa da finalde olacak. Belarus'dan Aleksandra Gerasimenya ve havuzda Britanya'ya ilk atini kazandirmak isteyen Francesca Halsall finalde surpriz yapabilecek isimler. Acikcasi yarisin cok guclu bir kadrosu var ve bu isimlerin yapacagi tempodan bir dunya rekoru cikar gibi gozukuyor.

Olimpiyarlarin yuzmede son bireysel yarisi erkekler 1500 metre finali olacak. Son dunya sampiyonu Cinli yuzucu Sun Yang'in yari finallerde en yakin rakibine uc saniye fark atarak finale gelmesi aslinda yarisin gidisati hakkindaki en buyuk veriyi sagliyor. Erkekler 1500 metre serbest still dunya rekoru, teknolojik mayolarin 2010 yilinda yasaklanmasinin ardindan, Olimpiyat Oyunlarina dek tekstil mayolarla kirilabilen iki rekordan biriydi ve bu rekoru 14.34.14 ile 2011 yilindaki Dunya Sampiyonasi'nda Sun Yang kirmisti. 


Iki dalda yapilacak bireysel yarislarin ardindan yapilacak iki takim finalinde ilk once kadinlarda 4x100 metre takim karisik finalini izleyecegiz. Olimpiyat Sampiyon'u unvanini korumak icin yarisacak Avustralya takimi  gercekten cok guclu bir kadroya sahip ve bu kadro farkini eleme serilerinde belli etti. Ote yandan son dunya sampiyonu Birlesik Devletler takimi da bu yarisin favorilerinden. Kadinlarda  takim yarislarinda bu iki ulke arasinda durum 1-1 berabere. 4x100 serbest takimi Avustralya kazanirken, 4x200 yarisini Birlesik Devletler kazanmisti. Finale gelirken Avustralya'dan sonra en iyi dereceyi yapan Japonya takimi ise surpriz pesinde olacak. 

Olimpiyatlarda yuzme yarislarinda kapanis erkekler 4x100 metre takim karisik yarisiyle yapilacak. Son dunya ve olimpiyat sampiyonu Birlesik Devletler takimi elemelerde 3.33'un altina inebilen tek takim olarak finale geldi. Bu sene erkeklerde takim yarisi kazanamayan son dunya ve olimpiyat ikincisi Avustralya takimi icin bu son sans ve kazanmak isteyeceklerdir. Yarisin surprizini ise evinde Brintaya yapabilir, elemelerdeki en iyi ikinci derece onlara aitti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder