2 Ağustos 2012 Perşembe

Londra 2012 Yuzme 7. Gun

Olimpiyat oyunlarinin ilk haftasi yavas yavas geride kalirken, yuzmede de artik yarismalarin sonuna dogru geliyoruz. Havuzda altinci gunde yine birbirinden cekismeli dort final izledik ve bu finallerde uc olimpiyat ve bir dunya rekoru tarihe gomuldu.

Gecenin ilk finali kadinlar 200 metre kelebek finaliydi. Yari final serisinde govde gosterisi yaparak dunya rekoru kiran Rebecca Soni, finalde de bir onceki gun kirdigi rekoru saniyenin yuzde biri kadar gelistirerek altini alan isim oldu. Yarisin temposu o kadar hizliydi ki gumus madalyayi alan Japon Satomu Suzuki ve bronz madalyanin sahibi Rus Yuliya Yefimova yaptiklari derecelerle kendi kitalarinin rekorlarini kirdilar. 


Gecenin erkeklerde ilk finali 200 metre kelebek yarisiydi. Yarisin buyuk favorisi Ryan Lochte henuz sporcular tanitilirken cok gergin gozukuyordu ve bu gerginlik yarisa da yansidi. Asagi yukari yarim saat sonra Phelps'e karsi yuzecegi 200 metre ferdi karisik finali aklini cokca mesgul ediyor gibiydi. Bu dalda son dunya ve olimpiyat sampiyonu olan Lochte unvanini ve kendisine ait olan olimpiyat rekorunu vatandasi Tyler Clary'e kaptirirken, Japon Ryosuke Irie gumus madalyayi, Ryan Lochte ise bronz madalyayi aldi.

Erkeklerde 200 metre ferdi karisik finali olimpiyatlar daha baslamadan tum dunyada sozu edilmeye baslanan Lochte, Phepls rekabetinin son ayagiydi. Ilk randevuyu 4x100 metre ferdi karisikta kazanan Lochte, o ana kadar Phelps'ten cok daha formda ve diri gozukuyordu. Son olimpiyatina altinla ve dunya rekoruyla veda etmek isteyen Phelps'in harika bir ilk ve son elli metre yuzdugu yarisi Phelps kazanirken, Lochte ikinci, ikilinin duellosunu yapabilcegi bir surprizle renklendirebilir mi aceba denilen Macar Laszlo Cseh ise ucuncu olarak bronz madalya kazandi. Phelps bu galibiyeti ile birlikte olimpiyatlarda yirminci madalyasini kazanirken, Pekin 2008'de sampiyon oldugu dalda Londra'da unvanini koruyabilen ilk isim oldu.


Gecenin son finalinde kadinlar 100 metre serbest yarisi beklenildigi gibi Hollandali sprinter Ranomi Kromowidjojo'nun dominasyonuna sahne oldu. Yari final serisinde 53.05 ile olimpiyat rekoru kiran Hollandali yuzucu, final yarisinda da bu rekorunu bes salise gelistirerek altina uzandi. Belarustan Aliaksandra Herasimenia gumus, Cin'den Tang Yi ise bronz aldi.

Yuzme yarislarinda sondan bir onceki gunde, bugun havuzda yine dort tane final yuzulecek. Ilk olarak dun secmeleri yapilan kadinlar 200 mertre sirtustu finalinde son olimpiyat sampiyonu Zimbabweli Kirsty Coventry'nin de unvanini koruyabilmek mucadele edecegi yarista, Missy Franklin ve Elizabeth Beisel duellosunu izleycegiz. Iki yuzucu cok formda ve altin madalya iki isimden birine gidecek gibi gozukuyor.

Gunun ikinci finali ise erkekler 100 metre kelebekte yapilacak. 200 metre ferdi karisik finalini kazandiktan sonra oldukca rahatladigi gozlemlenen Michael Phelps, yari final serisinde cok iyi bir tempo yaparak yari finalde yarisan yuzuculer arasinda 51 saniyenin altina inebilen tek isim oldu. Guney Afrika Cumhuriyeti'nden Chad Le Clos Phelps'i zorlayabilecek tek isim gibi gozukurken, Olimpiyatlara veda edecegi yarista Phelps dunya rekoru olmasa da kendisine ait olimpiyat rekorunu gelistirecektir. 


Kadinlar 800 metre serbest finalinde son dunya ve olimpiyat sampiyonu Birlesik Devletler'den Rebecca Adlington, secmelerde de en hizli dereceyi yuzerek yarisin en buyuk favorisi oldugunu kanitladi. Ote yandan secmelerde Adlington'a cok yakin bir derece yapan son dunya ikincisi Danimarkali Lotte Friis, Adlinton'in bu yaristaki en buyuk rakibi gibi gozukuyor.

Gunun son finalinde erkeklerde sprintin en ust noktasi olan 50 metre serbest yarisini izleyecegiz. 50 metre serbest'in dunya ve olimpiyat rekortmeni ve 2011 dunya yuzme sampiyonasinda bu dalda altin madalya kazanan ismi Brezilyali yuzucu Cesar Cielo, unvanini koruyabilmek adina finalde olacak. Yari finalde Cielo ile ayni dereceyi yapan Birlesik Devletler'den Cullen Jones ve Cielo'nun vatandasi Bruno Fratus yarisin diger iddiali isimleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder