13 Temmuz 2012 Cuma

Tour De France 2012 10. ve 11. Etaplar


Dinlenme gununun ardindan tekrar yollara dusen bisikletciler iki gun boyunca bizim ekranda izlerken yoruldugumuz cok sert iki etabi geride biraktilar. Ilk once Jura Daglarinda son kez pedal cevirdiler, sonraki gun ise Alplere tirmandilar. Tur organizasyonu tarafindan dortten bire dogru zorluk katsayisi derecelendirilen tirmanislarin disinda bir de "hors catégorie" tirmanislar var. Bunlar zorluk derecesi olarak birinci kategoriden de zor, yani en zor tirmanislar. Juralarda bir tane, Alplere cikilan etapta ise iki tane "hors catégorie" tirmanis izledik. 


Carsamba gunu Tur'un 10. etabi kosuldu. duz bir baslangicin ardindan ikinci kategori bir tirmanis ve dik bir inisten sonra bisikletciler 17.4 kmlik Col du Grand Colombier'e cikmaya basladilar. Ortalama egimin %7.1 oldugu ama yer yer %12 lere ulastigi, Turun tarihinde ilk kez gecilen bu kategori disi tirmanisin seyir zevki acisindan cok keyifli anlar sundugundan, onumuzdeki yillarda tekrar Tur takvimine alinacagini dusunuyorum. 

Etabin basinda bir onceki gun iyice dinlendikleri anlasilan isimler adeta ana grubun onune hucum ettiler. Neredeyse yirmi bes kisilik buyuk bir kacis grubu olustu. Olusan grubun icerisinde Michele Scarponi genel klasman iddiasi bakimindan Wiggins'e en yakin isim olurken, yokus puanlarini toplamak isteyen, Michael Morkov, Thomas Voeckler ve Luis Leon Sanchez de kacisa katildilar. Ayrica yesil mayonun iddiali isimleri Matthew Goss ve Peter Sagan'da Col du Grand Colombier tirmanisinin hemen oncesindeki sprint puanlarini toplamak icin kacan gruba dahil olan isimler oldular. Col du Grand Colombier oncesindeki ikinci kategoriden tirmanisi onde gecen Michael Morkov tirmanis puanlarini, Peter Sagan ile yesil mayo klasmaninda mucadele eden Mattheww Goss ise ara sprint kapisindaki puanlari aldilar. 


Ekibin Col du Grand Colombier'e ulasmasi ile birlikte, grup dagildi ve onde Thomas Voeckler, Luis Leon Sanchez ve Dries Devenyns'den olusan uc kisilik bir grup kaldi. Kategori disi tirmanisin verecegi 25 puan icin savasan bu isimlerden, amacina ulasan Voeckler oldu ve zorlu Grand Colombier tirmanisini onde gecti. Yaklasik olarak bes dakika arkadan gelen ana grupta ise topluca tirmanilan yokusun ardindan genel klasmanda dorduncu sirada bulunan ve inis performansi belki de genel klasman iddialilarinin hepsinden cok daha iyi olan Nibali'nin iniste yaptigi atakla bir anda yarisa heyecan geldi. Fakat on tarafta cok iyi calisan TeamSky treni Nibali'nin farki cok fazla acmasina izin vermedi ve tekrardan onu ana gruba dahil etmeyi bildiler. Acikcasi Tour de France daglarda kazanilir mottosuyla beraber bir diger genel klasman iddialisi Cadel Evans'in buralarda bir yerlerde silkeleyici bir atak yapmasini beklerdim ama Cadel'den bu beklenilen atak gelmedi. Bir bildigi varmis, kendini ertesi gune sakliyormus. 

Ucuncu kategoriden son tirmanisi da onde gecen Voeckler burada da topladigi puanlarla Kessiakoff'da bulunan daglarin krali mayosunu bir sonraki etapta sirtina gecirmeyi garantiledi. Bu tirmanisin inisinde, etabin bitimine 10 km kala, Jens Voigt'de ana gruptan ayrilarak ondeki uc ismin arasinda katildi. Bu an da etabi renklendiren baska ayrintilarin olusmasina sebep oldu. Thomas Voeckler kazanmak istiyordu cunku; Tur'da yarisan bir Fransiz takiminin efsane Fransiz bisikletcilerinden biriydi. Daha onceki yillarda iki etap kazanmis, 2011'de ise on gun boyunca sari mayoyu tasimisti. Artik yavas yavas emekliliginin geldigi bu gunlerde bir etap daha istiyordu. 41 yasindaki Jens Voigt ise son Fransa Turu'nda, kirk yasin ustunde Tur'da etap kazanan ilk isim olmak istiyordu. Uzun sure yarisi onde goturen Voeckler, son kilometrelerde Devenyns atak yapinca tek kisilik bir tiyatro gosterisi sergileyerek, onde hep ben calistim simdi tukendigin yerde adam atak yapiyor anlamina gelen mimikler sergiledi. Devenyns etabi kazanmaya gidiyor derken, Voeckler basti gaza. Sanchez, Scarponi ve Voigt yetismeye calissalar da Voeckler finise kadar zorlamaya devam etti ve 10. etabi kazanan isim oldu. 


Sari mayo sahibi Wiggins ise rakipleriyle beraber geldikleri finiste varolan zaman farkini korumasini bildi. Yarisin bitis noktasinda cizgiyi gecerlerken Wiggins'in Nibali'ye attigi bakis ise gunun en cok konusulan olaylarindan biri oldu. Yaptigi atakla one gecmeye calisan ama kisa bir sure sonra Wiggins ve ekibi tarafindan yakalanan Nibali etap sonunda, Wiggins'in O'na attigi bakisi ileri surerek, bisikletin bir centilmen sporu oldugundan, rakiplerin birbirlerine karsi kucumseyici tavirlar takinmaktan uzak durmalari gerektigine inandigini soyledi. 


Ikinci haftanin zorlu tirmanislarla dolu ikinci gununde, Juralari birakip Alplere tirmanmaya basladi bisikletciler. 11. etapta da iki adet kategori disi zorlu tirmanis vardi ve kesinlikle Tur'un su ana kadarki en zorlayici etabi idi. Wiggins'in arkadasindaki genel klasman iddialarindan Nibali bir onceki gun Grand Colombier inisinde bir atak yapmis ama TeamSky bu atagi bertaraf etmeyi basarmisti. Gecen senenin galibi Cadel Evans'in ise henuz bir numarasini gorememistik. Genel klasman da bir iddiasi var ise artik bir seyler yapmak gerekiyordu. 


11. Etap'ta Col de la Madeleine ve Col de la Croix de Fer isimli iki kategori disi zorlu tirmanis vardi. Col de la Croix de Fer 2000 metre yukseklikle Tur'un bu sene ciktigi en yuksek nokta oldu. Etap baslar baslamaz bisikletciler Col de la Madeleine'i tirmanmaya basladilar. Yine cok kalabalik bir grup on tarafa atak yaparak topluca kactilar. Genel klasmani tehdit eden isimlerin olmadigi grupta yer alan isimlerden biri, bir onceki gun daglarin krali mayosunu Thomas Voeckler'e kaptiran Kessiakoff ve Omega Pharma'dan Peter Velits gibi onemli tirmaniscilar vardi. Bir onceki gun limitlerini zorlayan Voeckler ise arkada kalmayi tercih etti, ama bu noktada "takim nedir, ne ise yarar" isimli sorumuza bir cevap daha bulduk. Daglarin krali mayosunun takimlarinda kalmasini isteyen Pierre Roland ve Cristophe Kern, kacan gruba dahil olarak, yuksek puanlarin Voecklerin rakiplerine gitmesine engel olmaya calistilar. Ilk zirveyi Kessiakoff ile cekisen Peter Velis onde gecti ve 25 puanin sahibi oldu. Ikili kacis grubuna 40 saniye kadar fark attilar ama kacis grubundan Pierre Roland ve Cristophe Kern'in de aralarinda bulundugu sekiz kisi iniste bu farki kapatarak ikiliye dahil oldular.

Yariscilar gunun ikinci kategori disi tirmanisina dogru yol alirlarken, etabin bitimine 65 km kala beyaz mayonun sahibi Tejay van Garderen ana grubun onune dogru bir atak yapti. Biz izleyenler beyaz mayosunu korumaya calisan bir bisikleticinin bu klasmandaki rakiplerine karsi bir atak yaptigini dusunurken, olayin hic oyle olmadigi ortaya cikti. Tejay van Garderen'in atagindan bir kilometre sonra Cadel basti gaza ve etabin bitmesine 64 km kala atagini yapti. Cadel'den boyle bir hamle bekleniyordu ancak daha yarisin bitimine iki tirmanis ve toplam da 64 km varken ne kadar dayanabilirdi bunlar o an yarisi takip eden herkesin sordugu sorulardi. Onde Tejay van Garderen'i calistiran Cadel farki acmaya basladi. Fakat fark otuz saniye olmusken gucu tukendi ve arka tarafta iyi bir tempo yapan TeamSky'in basini cektigi grup tarafindan yakalandi. Zaten tempo yaptigi anlarda da gorduk ki, Cadel cok formda degil ve onde onu ceken Garderen bile zaman zaman Cadel'i beklemek zorunda kaldi.

Bu sirada onde ikinci zirveye gelen Roland ve Kessiakoff tam zirve noktasinda puanlar icin saldirirken hafif bir omuzlasma oldu. Puanlar ilk once Roland'a gitmis gibi gozukse de, Astana takimi karara itiraz etti ve puanlar Kessiakoff'a iade edildi. Kacan Evan's yakalamak icin tempo yapan ana grup bu tempoyla ondekilerle arasinda olan zaman farkini da bir dakika civarina cekmeyi basardi. Bu sirada Col de la Croix de Fer'i gecip gunun 2. kategoriye ait sondan bir onceki tirmanisina gelinirken Chris Anker Sørensen, Robert Kišerlovski ve Vasil Kiryienka onde Roland ve Kessiakoff'a katildilar. Zirve'yi onde gecen Roland iniste dustu ama tekrardan toplarlanmayi bildi ve ondeki isimleri yakaladi. 


Etabin bitimine 11 km kala Nibali'den bir atak geldi. Fakat yaklasik olarak 700m sonra Chris Froome'un cektigi Wiggins tarafindan yakalandi. Nibali hemen bir kez daha denedi ama basarili olamadi. Bu sirada Cadel Evans'in tukendigini gorduk. Wiggins'in de dahil oldugu elit gruba tutunamayan Evans yavas yavas gerilerde kaldi ve 1 dakika 20 saniye kadar zaman kaybetti. Tur'un basindan itibaren cok formda gozuken Chris Froome etabin bitimine 4 km kala takim arkadasi Wiggins'e karsi beklenmeyen bir atak gerceklestirdi ve resmen takim ici isyan bayragini cekti. Ataga cevap veremeyen Wiggins'in yardimina takim direktorleri yetisti ve buyuk ihtimalle takim telsizinden sert bir bicimde uyarilan Froome frene basip Wiggins'i bekledi. Fakat Froome yaptigi bu manidar atakla cok formda oldugunu istese cok acayip isler yapabilecegini gosterdi. Ana grupta bunlar yasanirken, on tarafta Roland aldi basini gitti ve Tour de France 2012'de 11. etabi kazanan isim oldu. 


Wiggins grubu finise geldiginde ise bir onceki gun Nibali ile Wiggins arasinda yasanan hadisenin tatliya baglandigini gorduk, ikili finisi gecerken birbirlerini tebrik ettiler ve aralarinda bir problem olmadigini vucut dilleriyle deklare ettiler. 


11. etabin ardindan sari mayonun sahibi Wiggins'i takip eden Cadel Evans etapta kaybettigi zamanlar; siralamada Chris Froome ve Nibali'nin de arkasinda dusmesine sebep oldu. Bir onceki gun Thomas Voecklere gecen daglarin krali mayosunun yeni sahibi ise Fredrik Kessiakoff oldu.

General Classification after Stage 11
GBR  1  WIGGINS, Bradley (SKY PROCYCLING)                48:43:53
GBR  2  FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING)              +  2:05
ITA  3  NIBALI, Vincenzo (LIQUIGAS-CANNONDALE)            +  2:23
AUS  4  EVANS, Cadel (BMC RACING)                         +  3:19
BEL  5  VAN DEN BROECK, Jurgen (LOTTO BELISOL)            +  4:48
ESP  6  ZUBELDIA AGIRRE, Haimar (RADIOSHACK-NISSAN)       +  6:15
USA  7  VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)                  +  6:57
SLO  8  BRAJKOVIC, Janez (ASTANA)                         +  7:30
FRA  9  ROLLAND, Pierre (EUROPCAR)                        +  8:31
FRA  10 PINOT, Thibaut (FDJ-BIG MAT)                      +  8:51
GER  11 KLÖDEN, Andreas (RADIOSHACK-NISSAN)               +  9:29
LUX  12 SCHLECK, Frank (RADIOSHACK-NISSAN)                +  9:45
IRL  13 ROCHE, Nicolas (AG2R LA MONDIALE)                 + 10:49
FRA  14 COPPEL, Jerome (SAUR-SOJASUN)                     + 11:27
USA  15 HORNER, Christopher (RADIOSHACK-NISSAN)           + 12:41
RUS  16 MENCHOV, Denis (KATUSHA)                          + 16:20
BEL  17 MONFORT, Maxime (RADIOSHACK-NISSAN)               + 17:41
ESP  18 VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)           + 18:10
POR  19 FARIA DA COSTA, Rui Alberto (MOVISTAR)            + 19:02
DEN  20 SÖRENSEN, Chris Anker (SAXO BANK-TINKOFF BANK)    + 20:12



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder