25 Temmuz 2012 Çarşamba

Tour De France 2012'den Akilda Kalanlar


Goz acip kapayincaya kadar bitti. Bisiklet dunyasinin bir numarali yarisi Tour de France'in 99. edisyonu 22 Temmuz'da kosulan 120 kmlik Rambouillet - Champs-Élysées etabiyla sona erdi.Bisikletcilerin uzerlerindeki formalarla Paris'i selamladiklari etabi kazanan isim olan Mark Cavendish 23. etap galibiyetini alarak sayiyi Lance Armstrong ve Andre Darrigade ile esitleyerek en cok etap kazananlar siralamasinda 4. siraya yukseldi. Cavendish, 34 etap galibiyetiyle Tum zamanlarda en cok etap kazanan isim olan Eddy Merckx'in 11 etap gerisinde bulunuyor. 


Londra Olimpiyatlari oncesinde buyuk bir sportif kalkinma yasayan Britanyalilar icin Wimbledon'da Andy Murray'nin final oynamasinin ardindan bir buyuk basari da bisiklet takimlari TeamSky'dan geldi. 2011'deki Tur'da koprucuk kemigini kirarak yarisi bitiremeyen Wiggins, Tour de France 2012'de genel klasmanin galibi oldu. Takim arkadasi Chris Froome genel klasmani ikinci olarak bitirdi. TeamSky'in bu dublesi, cumartesi gunu Olimpiyat yol yarisinda Cavendish'e yardimci olmaya calisacak bu ikiliyle beraber Britanya'nin neden en buyuk favori olarak gosterildigini aciklamaya yetiyor gibi. 

Daglarin krali kategorisinde ise kazanan isim son hafta puanlari topladigi iki muthis etap ile Fransiz Thomas Voeckler oldu. Sprint kategorisini simgeleyen yesil mayo Liguigas'in harika cocugu Peter Sagan'a, 25 yas alti genel klasmani simgeleyen beyaz mayoda BMC'den Tejay Van Garderen'a gitti. Tur'un en basarili takimi ise Radioshack oldu. 


17. etapta on tekerlegine sikisan gazete parcasini almak isterken eli kesilen ve etabi yolda yapilan tedaviyle tamamladiktan sonra aksam elindeki derin kesik dolayisiyla ameliyat masasina yatan ardindan ertesi gunku etaba katilip Tur'u da bitirmeyi basaran Chris Anker Sorensen ise 20.000 euroluk "Super Combativite" odulune layik goruldu. Sorensen ile birlikte hayatlarini adadiklari bisikletin uzerinde iyilesmeyi tercih eden bir baska isimde Tylar Ferrardi. Tur'un Ilk haftasinda dort tane kazaya karisan Farrar, Tur'u birakip istirahat etmek yerine bisikletinin uzerinde Fransa topraklarini gezerken iyilesmeyi tercih etti. Sorensen ve Farrar'in bu muthis azimleri neden bu sporu cok sevdigimizi tekrar hatirlatan anlar oldular. 


Tur'un ilk haftasi tum zamanlarin en buyuk zamana karsicilarindan biri olan Fabian Cancellara'nin zaferiyle basladi. Lance Armstrong'un emekli olmasiyla bosalan Peloton'un patronlugu pozisyonunu layikiyla dolduran Cancellara ilk yedi gun boyunca sari mayoyu sirtinda tasidi. Sprint finisleriyle biten ilk hafta da yeni bir yildizin dogusune sahit olduk. Bu seneki California Tur'unda yedi etabin besini kazanan 1990 dogumlu Peter Sagan, ilk kez katildigi Fransa Bisiklet Turuna da etap galibiyetiyle basladi. Sagan aldigi etapla 1990li yillarda dogup Fransa Bisiklet Tur'unda etap kazanan ilk isim oldu. Ilk haftanin basarili sprinterleri arasinda Cavendish ve Greipel de vardi. 


Tur'un ilk haftasi adina one cikan en onemli olaylardan biri 6. etapta yasanan Metz Katliamiydi. Takimlar ve bisikletciler, daglik etaplara baslamadan once son duz etabi kosarlarken genel klasman iddialilari bir sonki gun cikilacak olan Jura Daglari icin taktiklerini ve stratejilerini kafalarinda oturtmusken Tur'un bu seneki en buyuk kazasi gerceklesti. Bradley Wiggins, Cadel Evans, Vincenzo Nibali ve Levi Leipheimer disindaki neredeyse tum genel klasman iddialilari yasanan hengamede zaman zaman kaybettiler. Hatta bir cogunun, zorlu daglarda en buyuk yardimcilari olacak domestikleri kazadan etkilenip yaris disi kaldi. 

Yine ilk haftanin hafizalara kazinan olaylarindan biri de Chris Froome'un 7. ve 9. etaplarda gosterdigi basarili performansiydi. Froome once zirve finisiyle biten 7. etabi kazandi ardindan Tur'un bu seneki en belirleyici etaplarindan biri olan ve bireysel zamana karsi seklinde gecilen 9. etapta cok basarili performanslar sergileyerek takim arkadasi Wiggins'i en cok zorlayacak ismin beklenildigi uzere Cadel Evan's degil, kendisi olacagini gosterdi. Gercekten de bu cekisme araya Wiggins'in esi ve Froome'un kiz arkadasinin da girmesiyle Tur'un son gunune kadar devam etti.


Ilk haftaya dair soylenecek seylerden biri de Tur'un bu seneki en genc ismi olan FDJ'den Thibaut Pinot'nun kazandigi 8. etap olmali. Fransiz bisikletci Tur'un genelinde yakaladigi formla onumuzdeki yillarda isminden siklikla soz ettirecege benziyor.

Ilk haftanin son iki gunu Jura Daglarinda oldukca yorulan bisikletciler ikinci haftaya yollarda dinlenerek girdiler. Ikinci haftanin ilk iki etabi kacan grup ile ana grup arasindaki farkin cokca acik olmasindan kaynakli olarak bisikletciler dinleniyorlar olarak yorumlansa da, devam eden gunlerde yarismaci bir tutum sergilenmemesi ikinci haftaya dair etap secimleri acisindan Tur'un Fransiz Direktoru Jean-Francois Pescheux'un cok sert bir bicimde elestirilmesine yol acti. Daha onceki yillarda yasanilan heyecanlarda ismi efsanelesmis etaplari ve tirmanislari 2013 yilinda 100. edisyonu kosulacak olan Fransa Bisiklet Turu'na saklayan tur yonetimi oynadigi bu kumari kaybetmis gozuktu.

Ikinci haftanin en onemli olaylarindan biri 14. etapta yasanan civi surprizi oldu. Tur'un Bask Bolgesinden gectigi 14. etapta ana grubun gececegi yollara civiler atan Basklilar; Ispanya ve Fransa eksininde yasanan Bask Bolgesi'nin siyasal statusu konusunu Tur'a tasidilar. Genel Klasman iddialarindan Cadel Evans'in uc kez, sari mayo sahibi Bradley Wiggins'in ise bir kez tekerlek patlattigi etapta onlardan baska bir dolu bisikletci daha bu olaydan etkilendirler. Ikinci haftanin son gunlerinde cikilmaya baslanan Pirene Daglarinda Rui Costa, Jens Voigt, Luis Leon Sanchez, Fredrif Kessiakoff gibi isimler one cikan bisikletciler oldular. Bu isimlerin haricinde, Fransizlar icin cok onemli olan Bastille Gunu'nde son kez bir etap kazanmis olan David Moncutie, ki bu etabi 2005 yilinda kazanmisti ve o gunden beri Bastille Gunu'nde etap kazanan bir Fransiz yoktu, bir gun onceki etapta ciddi bir kaza yasayarak Tur'u birakmak zorunda kaldi. 


8. etapta sari mayosunu sirtina geciren Bradley Wiggins ve takimi TeamSky diger genel klasman iddialilarina goz actirmadilar. Ciliz olsa da Cadel Evans ve Nibali'nin ataklarini gorduk ama Wiggins gercekten takimina cok sey borclu. Edvald Boasson-Hagen, Bernhard Eisel, Richie Porte ve Chris Froome gibi domestikleri Wiggins'i kendilerine dusen bolumlerde cok iyi tasidilar. 

Tur'un son haftasi ise Frank Schleck'in idrar numunesinde bulunan yasakli madde ile basladi. Diuretik bir madde olan Xipamide, epo gibi cesitli performans arttirici maddelerin maskelenmesine yardimci oldugu icin yasakli maddeler arasinda bulunuyor. Kaninda Xipamide'de rastlanan Frank Schleck'in hakkindaki sorusturma devam ederken takimi RadioShack Frank'i Tur'dan cekme karari aldi. Bu arada acilan B numunesi de pozitif cikan Frank Schleck'in hem gecmis Turlarda aldigi dereceler hem de Radioshack takimindaki akibeti onumuzdeki gunlerde belli olacak.

Son haftanin yildizi ise kuskusuz Thomas Voecklerdi. Daglarin krali kategorisinde Fredrik Kessiakoff'un liderligi surerken, Voeckler 16. etapta topladigi 70 puanla bir anda zirveye yukseldi. 17. etapta da 27 puan daha alan Voeckler, Tur'un bitimine uc etap kala daglarin krali mayosunu kazanan isim oldu. 



Genel klasman da ise Bradley Wiggins liderligini basariyla surdururken, ona karsi iddiali olan isimler ne Evans ne de Nibaliydi. Iki isimde gunler gectikce tempolarini kaybedip arkalarda kalmaya basladilar. Fakat bu noktada Wiggins'e rakip olan isim takim arkadasi Froomedu. 17. etapta kondisyonunun Wiggins'den daha iyi oldugunu cumle aleme gosterdi. Takim emirlerinin one ciktigi bu senaryoda Froome basip gitse, Wiggins yetisemeyecek gibi gozukuyordu. Tur'un son gunlerinde ismi Froome ile arka arkaya okunmaya baslanip basarisi TeamSky'la ama ozellikle Froome ile paylastirilmaya baslanan Wiggins'in cevabi ise cok sert oldu. Bireysel zamana karsi seklinde gecilen 19. etabi 50km/s ortalama hizla alan Wiggins, Froome'a tum spekulasyonlari bitiren 1 dakika 16 saniyelik bir fark atti ve Paris'e, sari mayosuyla gitme hakkini kesin olarak kazandi. 


Takimlar acisindan bakildiginda ise, Wiggins ve Froome ile birlikte ilk iki sirayi elde eden TeamSky'in bu cabasi Radioshack tarafindan otelendi. Genel klasmanda ilk yirmiye Haimar Zubeldia (6), Andy Kloden (11), Chris Horner (13) ve Maxime Monfort (16) ile dort isim birden sokabilen Radioshack bu kategoride kazanan takim oldu. Ote yandan bisikletcilerinin yasadigi kazalarla kotu bir Tur geciren Rabobank, Euskaltel Euskadi ve Garmin bu senenin uzulenleriydiler. 


Tour de France 2012 patlattigi yildizlarla adindan soz ettirse de, buyuk ihtimalle BMC'den George Hincapie, Astana'dan Alexander Vinokourov ve Radishack'ten Jens Voigt son turlarini kostular ve seneye burada olmayacaklar. Bir bisiklet sever olarak onlara yasattiklari tum duygular icin tesekkur ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder