22 Temmuz 2012 Pazar

Tour De France 2012 18. ve 19. Etaplar



Bisikletcilerin Pirene Daglari'ndan inip Paris'e dogru pedal cevirdigi gunde, Tour de France 2012'nin 18. Etabi kosuldu. Iki gunluk dag yolculugundan sonra duz bir etap olarak adlandirilmasina ragmen, aslinda icinde bir tane ucuncu, uc tane de dorduncu kategoriden tirmanis barindiriyordu. 

Etabin basinda 6 kisilik bir kacis grubu olussa da, cok gecmeden ana grup onlari yakalamayi basardi ve gunun ilk tirmanisini butun bisikletciler beraberce cikmaya basladilar. Zirveye gelirken, Europcar'dan Yukiya Arashiro ve SaxoBank'tan Nick Nuyens'in yaptiklari atak ana grubu bolmeyi basardi ve onlara katilan on iki kisiyle beraber 18. etabin kacis grubu olustu. 

Ozellikle ikinci haftadaki temposuz, yarismaci olamayan etaplarin ardindan, duz ve hizli olarak degerlendirilebilecek 18. etap kacan grubu yakalamak isteyen ana grubun yakaladigi hizli tempoyla izlerken keyif veren etaplardandi. Ana grup hizli bir tempo yakalamisken seyircilerden birinin kopeginin yola cikmasi uzerine yasanan hengamede BMC'den Philippe Gilbert kaza yaparak biraz geriye dustu. Bisikletcilerini tekrardan ana gruba dahil etmek isteyen BMC takimi arka tarafta tempo yaparak Gilbert'i ana gruba dahil etmeye calisti. Ana grubun on tarafinda ise Peter Sagan'a bir etap zaferi daha kazandirmak isteyen Liquigas takimi tempo yapmaya baslayinca, kacanlar ile ana grup arasindaki fark erimeye basladi. 


Gunun son tirmanisina gelinirken, kariyerinin son Fransa Tur'unu etap kazanarak bitirmek isteyen Astana'dan Vinokurov'un atagini gorduk. Lotto-Belisol'den Adam Hansen, Saxo Bank'tan Nuyens Katusha'dan Luca Paolini ve FDJ'den Jérémy Roy da yanina alan Vinokurov tempoyu yukseltmeye basladi ama ana grup arkadan cok hizli geliyordu. Tirmanista Nuyens ve Roy tempolarini kaybedince arkadan gelen Luis Leon Sanchez ve Nicolas Roche on tarafa yaklasti. Son kilometre icinde ana grup da artik iyice yaklasinca tum bisikletciler topluca sprint finisine dogru gitmeye basladilar. Luis Leon ve Roche sprinte kalkmislarken, onde Wiggins ve Boasson-Hagen'in cektigi TeamSky treni Cavendis'i tam zamaninda serbest birakti ve arkadan cikan Cavendish, Luis Leon Sanchez ve Roche ne oldugunu anlayamadan etabi kazanan isim oldu. 



Tour de France 2012'de Paris'ten onceki son etap 53.5 km lik bireysel zamana karsi etabi idi. Takim trenine cok iyi tutunup sari mayosunu takiminin olaganustu calismasina borclu oldugu dusunulen Wiggins'in "bireysel" olarak neler yapabilecegi uzerine cok seyler yazilip cizildi. Froome'un zaman zaman Wiggins'ten cok daha guclu gozukmesine ragmen, takim ruhuna aykiri davranmamayi secmesiyle resmi sonuclara Wiggins'in adinin zirvede yazilmasini saglayan performanslardan sonra, Froome'un da neler yapabilecegi merak konusuydu. 

Bu seneki ilk zamana karsi etabini yine bir ve ikinci sirada bitiren Wiggins, Froome ikilisi bu etabinda favorileri olarak dusunuluyorlardi. 

Gunun ilk belirleyici zamani, Rabobank'tan Luis Leon Sanches'den geldi. Sanches 1 saat 6 dakika 3 saniyelik derecesiyle zirveye yerlesti. Beyaz mayo sahibi Tejay van Garderen ilk ara zaman kapisinda Sanchez'den daha iyi olmasina ragmen finis cizgisini gectiginde Sanchez'den 44 saniye daha kotu bir derece yapti.

Cadel Evans iddiasini kaybettigi Tur'da zamana karsi etabina fazla asilmadi ve 1 saat 10 dakika 7 saniyelik derecesiyle 52. olurken, genel klasmanda da bir basamak daha duserek 7. siraya yerlesti. Onu gecen isim ise bu etapta yaptigi 1 saat 9 dakika 45 saniyelik derecesi ile 6. siraya yukselen Radioshack'ten Haimar Zubeldia oldu. 




Beklenen duello gerceklestiginde, yani sirasiyle Froome ve Wiggins piste ciktiklarinda, cok hizli baslayip ilk ara olcum kapisinda Tejay van Garderen'in derecesini gelistirdiler. Etabi cikis siralari dolayisiyle Wiggins'den daha once bitiren Froome 1 saat 5 dakika 29 saniyelik derecesiyle, Luis Leon Sanchez'den liderligi gecici olarak almayi basardi. Fakat spekulasyonlari bitirmek icin iyiden iyiye pedallara yuklenen Wiggins, 50 km/s ortalama hizla gittigi 53.5 kilometrelik etabi 1 saat 4 dakika 13 saniyelik derecesiyle en yakin rakibi ve takim arkadasi Chris Froome'un 1 dakika 16 saniye onunde bitirerek hem etabi hem de sari mayoyu kazanan isim oldu. 





GBR  1  WIGGINS, Bradley (SKY PROCYCLING)              1:04:13
GBR  2  FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING)            + 1:16
ESP  3  SANCHEZ GIL, Luis Leon (RABOBANK)               + 1:50
SVK  4  VELITS, Peter (OMEGA PHARMA-QUICKSTEP)          + 2:02
AUS  5  PORTE, Richie (SKY PROCYCLING)                  + 2:25
GER  6  GRETSCH, Patrick (ARGOS-SHIMANO)                + 2:28
USA  7  VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)                + 2:34
BLR  8  KIRYIENKA, Vasili (MOVISTAR)                    + 2:46
EST  9  TAARAMAE, Rein (COFIDIS, LE CREDIT EN LIGNE)    + 2:50
FRA  10 ROY, Jérémy (FDJ-BIG MAT)                       + 3:05
USA  11 ZABRISKIE, David (GARMIN-SHARP)                 + 3:12
FRA  12 SPRICK, Matthieu (ARGOS-SHIMANO)                + 3:20
ESP  13 PLAZA MOLINA, Ruben (MOVISTAR)                  + 3:24
ITA  14 OSS, Daniel (LIQUIGAS-CANNONDALE)               + 3:27
FRA  15 ROUX, Anthony (FDJ-BIG MAT)                     + 3:34
ITA  16 NIBALI, Vincenzo (LIQUIGAS-CANNONDALE)          + 3:38
USA  17 VANDEVELDE, Christian (GARMIN-SHARP)            + 3:40
GER  18 GRABSCH, Bert (OMEGA PHARMA-QUICKSTEP)          + 3:43
GER  19 KLÖDEN, Andreas (RADIOSHACK-NISSAN)             + 3:49
GER  20 VOIGT, Jens (RADIOSHACK-NISSAN)                
FRA  21 KERN, Christophe (EUROPCAR)                     + 3:56
BEL  22 DEVENYNS, Dries (OMEGA PHARMA-QUICKSTEP)        + 3:57
DEN  23 BAK, Lars Ytting (LOTTO BELISOL)                + 4:05
BEL  24 MONFORT, Maxime (RADIOSHACK-NISSAN)             + 4:06
GER  25 NERZ, Dominik (LIQUIGAS-CANNONDALE)             + 4:14
BEL  26 VAN DEN BROECK, Jurgen (LOTTO BELISOL)          + 4:22
ITA  27 QUINZIATO, Manuel (BMC RACING)                  + 4:24
RUS  28 MENCHOV, Denis (KATUSHA)                        + 4:28
BLR  29 KUSCHYNSKI, Aliaksandr (KATUSHA)               
FRA  30 BOUET, Maxime (AG2R LA MONDIALE)                + 4:32

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder