19 Temmuz 2012 Perşembe

Tour De France 2012 16. ve 17. etaplar


Tour de France 2012'de son dinlenme gunune damga vuran olay Frank Schleck'in verdigi idrar numunesinde yasakli bir maddeye rastlanmasi oldu. Diuretik bir madde olan Xipamide, epo gibi cesitli performans arttirici maddelerin maskelenmesine yardimci oldugu icin yasakli maddeler arasinda bulunuyor. Kaninda Xipamide'de rastlanan Frank Schleck'in hakkindaki sorusturma devam ederken takimi RadioShack Frank'i Tur'dan cekme karari aldi. Acilacak "B" numunesinde de bu maddeye rastlanilirsa Frank Schleck buyuk ihtimalle yasakli madde kullanmaktan dolayi agir bir cezaya carptirilacaktir.

Son dinlenme gununun ardindan Tur Pireneler'de icinde iki tane kategori disi yokusun bulundugu zor bir etap ile geri dondu. Tour de France 2012'nin 16. etabinda iki adet kategori disi tirmanisin haricinde iki tane de birinci kategoriden tirmanis bulunuyordu. Etabin basinda otuz sekiz kisilik cok kalabalik bir kacis grubu olustu. Kacis grubunda, genel klasman iddialilarindan Cadel Evans'in takimi BMC'nin de bir cok bisikletcisinin bulunmasi, gunlerdir beklenilen atak ve onun getirecegi cekisme nihayet bu gun gerceklesecek diye dusundurdu acikcasi. Ayrica 16. etap bu sene sari mayodan cok daha iddiali gecen daglarin krali mayosu cekismesinin de doruga ciktigi etaplardan ilki oldu. Kacan otuz sekiz kisilik ekip icinde yer alan Thomas Voeckler ve Fredrik Kessiakoff bizlere guzel bir cekisme izlettiler. 


Etap oncesinde daglarin mayosu klasmaninda Kessiakoff 69 puanla lider, Voeckler ise 37 puanla dorduncu sirada yer aliyordu. Gunun ilk tirmanisi olan Col d'Aubisque'ye Kessiakoff ve Voeckler kacan grubunda onunde beraber ciktilar. Tirmanis kapisini en onde gecerek 25 puani alan isim Voeckler oldu. Gunun ikinci "kategori disi" tirmanisi olan Col du Tourmalet'nin basinda tekrar birlesen kacan grup, on tarafta tempo yapan Voeckler ve Kessiakoff'a ayak uyduran Daniel Martin .Laurens ten DamGeorge Hincapie, Chris Anker Sorensen ve Brice Feillu'nin de hizlanmasiyla beraber parcalara ayrildi. Tirmanisin zirvesine gelindiginde, Voeckler ve Feillu bu grubunda onune gecmislerdi ve yine 25 puani alan Voeckler oldu. Ana grup ise kacanlarin yaklasik on dakika gerisinde genel klasman iddialilarinin henuz her hangi bir atagi gerceklesmeden zirveyi gecti. 


Gunun ucuncu tirmanisi olan Col d'Aspin'e gelindiginde Voeckler ve ekurisi Feillu arkadakilere iki dakikalik bir fark yaratmislardi bile ve birinci kategoriden bu tirmanisi yine onde gecen Voeckler oldu. Hesabina 10 puan daha ekledi. Kessiakoff ise bu noktada gucunu kaybedip mayosunu Voeckler'e teslim etmeye razi oldu. Ana grup Col d'Aspin'i cikarken ise onde TeamSky ve Liquigas'in temposuna dayanamayan Cadel Evans yokusta biraz geriye dustu. Ancak takim arkadaslarinin arkaya gelip ona yardim etmeleriyle tekrar ana gruba tutunmayi bildi. 

Gunun son tirmanisi olan Col de Peyresourde cikilirken, Voeckler, Feillu'ya karsi atagini yapti ve bu tirmanisi da onde gecen isim oldu. Bir 10 puan daha aldi ve arkadan gelenlerin yaklasik olarak bir bucuk dakika kadar onunde tek basina gitmeye basladi. Ana grup tirmanisa basladiginda Cadel Evans'in yine arkada kaldigini gorduk. Gecen senenin sampiyonu icin tum umutlar Col de Peyresourde tirmanisinda sona eriyordu. Yorgun gozuken Evans tekrar ana gruba dahil olamadi. Nibali ise Wiggins'e karsi ilk atagini bu son tirmanista denedi. Nibali'nin ilk atagini bertaraf eden Wiggins ve Froome on tarafta tempoyu ayarlayan isimler oldular ve bu uc bisikletci ana grubun onunde elit grubu olusturdular. Tirmanista egimin en dik oldugu yerde Nibali iki kez daha atak tesebbusunde bulunsa da Wiggins bir sekilde Nibali'nin tekerine tutunmayi basardi. 


Voeckler etabi kazanirken, parcalara bolunen kacis grubundan arta kalan isimlerden Sorensen 1 dakika 40 saniye, Gorka Izagirre ve Alexander Vinokourov ise 3 dakika 22 saniye sonra finise uzanan isimler oldular. Nibali, Wiggis ve Froome 7 dakika 9 saniye sonra finise geldiler. Gunun kaybedeni Wiggis'den 4 dakika 47 saniye fark yiyen Cadel Evans oldu. 


Bu sonuclarla birlikte daglarin mayosu klasmaninda dorduncu sirada bulunan Thomas Voeckler bir etapta topladigi 70 puanla puanini 107 ye cikarip daglarin krali mayosunu sirtina gecirmeyi basardi. Rakibi Kessiakoff ise 103 puanda kaldi. Cadel Evans'in geride kalmasiyla birliklte genel klasmandaki degisiklikler asagidaki sekilde olustu.






General Classification after Stage 16
GBR  1  WIGGINS, Bradley (SKY PROCYCLING)                74:15:32
GBR  2  FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING)              +  2:05
ITA  3  NIBALI, Vincenzo (LIQUIGAS-CANNONDALE)            +  2:23
BEL  4  VAN DEN BROECK, Jurgen (LOTTO BELISOL)            +  5:46
ESP  5  ZUBELDIA AGIRRE, Haimar (RADIOSHACK-NISSAN)       +  7:13
USA  6  VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)                  +  7:55
AUS  7  EVANS, Cadel (BMC RACING)                         +  8:06
SLO  8  BRAJKOVIC, Janez (ASTANA)                         +  9:09
FRA  9  ROLLAND, Pierre (EUROPCAR)                        + 10:10
FRA  10 PINOT, Thibaut (FDJ-BIG MAT)                      + 11:43
IRL  11 ROCHE, Nicolas (AG2R LA MONDIALE)                 + 11:47
GER  12 KLÖDEN, Andreas (RADIOSHACK-NISSAN)               + 13:14
USA  13 HORNER, Christopher (RADIOSHACK-NISSAN)           + 13:39
DEN  14 SÖRENSEN, Chris Anker (SAXO BANK-TINKOFF BANK)    + 14:43
RUS  15 MENCHOV, Denis (KATUSHA)                          + 21:06
BEL  16 MONFORT, Maxime (RADIOSHACK-NISSAN)               + 21:26
ESP  17 MARTINEZ DE ESTEBAN, Egoi (EUSKALTEL-EUSKADI)     + 21:41
POR  18 FARIA DA COSTA, Rui Alberto (MOVISTAR)            + 22:47
RUS  19 VORGANOV, Eduard (KATUSHA)                        + 24:20
ESP  20 VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)           + 33:57

17. etap Tour de France 2012'nin son zorlu daglik etabi olarak degerlendirebilir. Etabin dik tirmanislari genel klasmanda Wiggins'e karsi sansini denemek isteyen isimlerin son sanslariydi. Sirayla gecilecek birinci, ikinci ve ucuncu kategoriden tirmanislarin ardindan, Tur'un son kategori disi tirmanisina gelecek olan bisikletciler etabi birinci kategoriden bir zirve finisi ile bitireceklerdi.

Genel klasmandan cok daglarin krali mayosunda heyecan yasanan onceki gunden kalan cekisme 17. etaba da tasindi ve gunun ilk tirmanisina Thomas Voeckler ve Fredrik Kessiakoff beraber cikmaya basladilar. Onlarin bu hamlesi yarisin basindan itibaren bir turlu olusamayan kacis grubununda olusmasina katkida bulundu. Icinde Europcar'dan Pierre Rolland ve Movistar'dan Alejandro Valverde'ninde dahil oldugu kacis grubu ana grubun onunde zirveye ulastiginda tirmanis kapisini ilk gecen isim Voeckler oldu ve aldigi 10 puanla birlikte, tirmanis kapisindan ikinci olarak gecip 8 puan alan rakibiyle arasindaki farki 2 puan daha acti. Ardindan yine Kessiakoffla birlikte gunun ikinci tirmanisina gelen Voeckler rakibini burada da gecmeyi basardi ve farki 2 puan daha arttirdi. Bu sirada ana grup kacanlarin iki bucuk dakika gerisinde idi. Ikilinin arkasindan gelen on kisilik takip grubu onlari yakaladiginda ana grup ile olusan uc dakikalik fark bu etapta kacanlarin yakaladigi en buyuk fark oldu.


Gunun ucuncu tirmanisini da onde gecen Voeckler farki bir puan daha acti. On taraftakiler hep beraber etabin en zorlu yokusu olan kategori disi tirmanisa dogru giderlerken Movistar'dan Rui Costa'nin atagi geldi. Daha sonra takim arkadasi Alejandro Valverde'de on tarafa dogru hamle yapip ona katilinca yarisin en onundeki isimler onlar oldular. Rui Costa liderini bir sure cektikten sonra temposunu kaybedip Valverdeyi tek basina birakti. Valverde kategori disi tirmanisin zirvesine geldiginde arkasindakilerle farki otuz bes saniye kadar acmisti. Ana grup ise ondekilerle arasindaki farki otuz saniye kadar azaltip iki bucuk dakika seviyelerine cekmisti. Geride kalsa da, kategori disi tirmanisin dagittigi yuksek puanlardan Voeckler'e dusen kisim Voeckler'in Kessiakoffla arasindaki farki iki puan daha acmasina olanak tanidi.


Valverde on tarafta tek basina gunun son tirmanisina dogru giderken, ana grup icerisinde Voeckler, Levi Leipheimer ve Blel Kadri gibi isimlerinde oldugu takipcileri yakalamayi basardi. Arka'da ise Wiggins'e karsi Cadel'in iyice bittigine sahit olduk. Bir onceki gun hatiri sayili bir zaman kaybetmis olan Evans bu gun de tirmanislarda zorlukla tutundugu sari mayo grubunu son tirmanista birakmak zorunda kaldi. Genel klasmanin ilk dort ismini icinde bulunduran sari mayo grubu bir bucuk dakika kadar onlerindeki Valverdeyi kovalamaya basladilar. Bu gun atak yapmak icin son sansi olan Nibali'nin domestiklerin ise  geride kalan yokuslarda yoruldugunu ve etabin son kisimlarinda liderlerinin yaninda kalamadiklarini gorduk. Daha onemlisi Nibali'de kendinde sert bir atak yapacak enerjiyi bulamadi. Bu noktadan yola cikarak Tour de France 2012'ye damga vuran seyin takimlar arasindaki guc farki oldugunu soylebiliriz. TeamSky liderlerini yokuslarda hic yalniz birakmadilar. Hatta cogu tirmanislarda liderlerini en az iki domestikle desteklemeyi bildiler.


Bu denli iyi bir takim olan TeamSky'in yumusak karni ise Froome Wiggins cekismesidir desek yanlis olmaz herhalde. Genel klasmanda ikinci sirada olan TeamSky'li Froome daha onceleri istese Wiggins'in elinden Tur'u alabilecegini belli eder hareketlerde bulunmustu. Son iki kilometreye geldigimizde farkettik ki Froome az bile gostermis. Valverde'nin elli saniye kadar arkasindan onu kovalarlarken etabi almak isteyen Froome, Wiggins'in kendisine ayak uyduramadigini gorunce bir kac defa durup Wiggins'i beklemek zorunda kaldi. Hatta jestleri ve mimikleri Wiggins'e meydan okur gibiydi. Bir kac kez eliyle "gelsene koc, tukendin mi yoksa?" anlaminda hareketler bile yapti. Daha onemlisi son kilometre icinde bile Wiggins'den cok daha diri gorduk kendisini. Froome'un bu hareketlerini Tur'un ilk iki haftasindaki benzer olaylarla birlikte ele alinca, Froome'un domestiklik ve liderine ihanet arasindaki ince cizgide cok tehlikeli bir ic yolculuk gecirmis oldugunu soylemek yanlis olmaz. Fakat ne olursa olsun Froome takim emirlerine uydu ve Wiggins'i son metreye kadar arkasinda tasidi.

Froome'un isyandan vazgecmesi sayesinde ilk Tour de France etabini kazanan Valverde'nin yirmi saniye arkasindan cizgiyi gecten ikilinin finise geldikleri anda birbirlerinin yuzlerine bile bakmamalari aralarindaki gerginligin resmini yansitiyordu.


Voeckler etapta topladigi puanlarla puanini 134'e cikardi ve mayosunu Tur'un bitimine 3 etap kala garantiledi. Wiggins ise cok buyuk bir aksilik yasanmazsa artik sampiyondur diyebiliriz. 















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder