10 Temmuz 2012 Salı

Tour De France 9. Etap

Tur'un rotasi aciklandigi gun ilgilenenler mutlaka tahmin etmistir, bu sene dananin kuyrugunun bireysel zamana karsi etaplarinda kopacagini. Domestik yardiminin olmadigi, yolla, ruzgarla mucadelenin tek basina yapildigi,  kullanilan ekipmanlarin farkliligindan tutun da, bisikletcinin vucut pozisyonunu bile dogayla mucadeleye en uygun hale getirdigi iki zamana karsi etabin ilki, Tour de France 2012'nin 9. etabi dun kosuldu.

41,5 kmlik parkurun 3 tane zaman olcme noktasi vardi. etabin basinda hafif bir yokus cikan bisikletciler, tam tepede ilk zaman olcun noktasini gectikten sonra inisli cikisli bir bolumden sonra ikinci olcum noktasina geliyorlar, ardindan duz ama teknik donuslerin oldugu son kisim gecilip finise geliniyordu.

Fabian "Spartacus" Cancellara

Zamana karsi etaplarinda o gune kadar olusan genel klasman siralamasi en sondan baslayarak yola cikiyor. Zamana karsilarin heyecani genel klasmanin ilk siralarinda bulunan isimlerin yola en son cikmalariyla birlikte doruga ulasiyor. Ozellikle Fabian Cancellara ve Tony Martin gibi zaman karsi uzmanlarinin neler yapacagi da ayri bir merak konusu oluyor.

Yolda lastik patlatmasina ragmen ilk belirleyici performans Tony Martinden geldi. 53'40'' lik derecesiyle uzun sure en iyi zamana sahip olan Tony Martin'i, bir diger buyuk usta Fabian Cancellara 52'21'' lik derecesiyle gecmesini bildi. Cancellara ilk ara olcum kapisinda Tony Martin'in derecesini 39 saniye, ikinci ara olcum noktasinda ise 1 dakika 9 saniye gelistirmisti. Etabin sonuna gelindiginde ise Cancellara farki 1 dakika 39 saniyeye cikardi. Cancellara'nin ortalama hizi saatte 47,6 kmdi.

Tejay van Garderen
Iki gun once beyaz mayosunu Cofidis'ten Rein Taaramae'ye kaptiran Tejay van Garderen cok iyi bir performansal Cancellara'yi ilk ara olcum noktasinda 3 saniye ikinci ara olcum noktasinda ise 2 saniye kadar gecmisti ki, teknik donuslerin bulundugu son bolumde zaman kaybedip Cancellara'nin 9 saniye gerisinde kaldi. Fakat bu performansiyla birlikte, cok kotu bir zamana karsi performansi sergileyen Rein Taaramae'den iki gun once kaybettigi beyaz mayosunu almayi bildi.

Yavas yavas favorilerin sahne almaya basladigi etap sonunda, ilk tirmanis etabinin galibi Chris Froome mukemmel bir cikis yaparak, ilk sektorde Tejay van Garderen'in zamanini 24 saniye gelistirerek, TeamSky'in bu zamana karsi etabini domine edeceginin ilk sinyallerini verdi. Ikinci ara olcum noktasinda Froome van Garderen'den 20 saniye daha iyiydi. Etabi bitirdiginde ise, Cancellara'nin derecesini 22 saniye kadar gelistirerek 51'59'' luk derecesiyle ilk siraya yerlesti.
Chris Froome

Tur'un iki buyuk favorisi Cadel Evan ile Bradley Wiggins ise yola cikacak son iki simdi. Uc dakika arayla etaba baslayan ikili icin, ikinci haftada uygulayacaklari stratejiyi belirleyecek olan bu etapta, Winggins ilk ara olcum noktasina ulastiginda, Chris Froome'un sinyallerini verdigi TeamSky dominasyonu artik iyiden iyiye hissedilir olmustu. Wiggo genel klasmandaki en yarin rakibi Evans'a daha simdiden 20 saniye kadar fark atmisti. Wiggins takim arkadasi Chris Froome'un 35 saniye onunde bitirdigi etapta Cadel Evans'da 1 dakika 43 saniye fark atti ve genel klasmanda var olan 10 saniyelik farkida 1 dakika 53 saniyeye cikardi.

Cadel Evans
6. etapta yasanan buyuk kazanin ardindan, genel klasmanda Wiggins ve Evans'in ardindan favori konumuna gelen Nibali ve Menchov ise uzman olmadiklari bu dalda yine de kendileri acisindan fena olmayan dereceler sergilediler fakat Wiggins'in inanilmaz performansi sonrasinda aralarindaki fark epey acildi. Ote yandan Chris Froome'un ikinci olarak bitirdigi gunun ardindan Froome genel klasmanda da Nibali ve Menchov'u gecerek Cadel Evans'in ardindan ucuncu siraya yerlesti.

Bradley Wiggins

Favori isimlerin disinda, Peter Sagan devlestigi ilk haftanin ardindan yorgun gozukuyordu. 58'10'' derecesiyle 105. oldu. Onceki gunun galibi Tur'un en genc ismi Pinot 56'36'' lik derecesiyle 59., Mark Cavendish ise 1 saat 7 saniyelik derecesiyle 161. olarak bitirdi 9. etabi.


1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:51:24
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:35
3 Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan 0:00:57
4 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:01:06
5 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-QuickStep 0:01:24
6 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:01:43
7 Peter Velits (Svk) Omega Pharma-QuickStep 0:01:59
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:07
9 Denis Menchov (Rus) Katusha Team 0:02:08
10 Andreas Klöden (Ger) RadioShack-Nissan 0:02:09






2 yorum:

  1. "Chris Froome'un ikinci olarak bitirdigi gunun ardindan Froome genel klasmanda da Nibali ve Menchov'u gecerek Cadel Evans'in ardindan ikinci siraya yerlesti."

    üçüncü sıraya yerleşti olacak.

    Bu arada teşekkürü bir borç bilirim. çalıştığım için etapları tamamen seyredemiyorum. genellikle son 30 dk sında evde olup takip ediyorum. bir sonraki gün yazdığın özet ve yorumları okumak çok zevkli oluyor.
    çok sağol.

    YanıtlaSil
  2. uyariniz icin tesekkur ederim. elimden geldigince Tur'u burada degerlendirmeye calisacagim. umarim takip etmeye devam edersiniz.

    YanıtlaSil