9 Temmuz 2012 Pazartesi

Tour De France 2012 7. ve 8. Etaplar

Tour de France 2012 7. etap ile birlikte gercekten basladi diyebiliriz. Jura Daglari'na tirmanilan iki gunun ardindan, genel klasmana dair kafalarimizdaki sablon artik kagit uzerine de gecmis durumda. Bu sablonun olusmasinda elbette ki 6. etapta yasanan buyuk kazanin da etkileri cok buyuk. O kazada Wiggo ve Evans'a karsi bir nevi "underdog" konumunda bulunan bir cok takim lideri iki dakika ile dort dakika arasinda zaman kaybettiler ve 6. etaba baslarken Tur'un iki buyuk favorisinin yaninda kazadan siyrilip ayakta kalabilen isimler Levi Leipheimer, Nibali ve Menchov oldular. 


Tour de France 2012'nin ilk zirve finisinin yapilacagi 7. etap, yedi kisilik bir kacis grubunun ana gruptan ayrilmasi ile basladi. Bir onceki gunku kazanin yaralarini sarmaya calisan ana grubun, genel klasmani tehdit etmeyen isimlerden olusan kacis grubuna cok fazla baski yapmayacagi dusunulse de, gecilen her kilometre ile birlikte ana grup tempoyu arttirdi. Kacis grubunun cok umursamadigi ara sprint kapisinda kacan gruptan kalan puanlar icin atak yapan Matthew Goss ve Peter Sagan oldu. Sagan, Goss'u gecerek kalan puanlari aldi ve yesil mayo klasmanindaki farki bir puan daha acti. 

Etaptaki tirmanis kapilarini onde gecen isim ise Saxo Bank'li Chris Anker Sorensendi. Liderlerini tirmanisla bitecek olan finise sag saglim tasimaya calisan TeamSky, Liquigas ile birlikte ana grubun onunde tempo yapmaya basladilar. Onceki etaplarda takimlari onlar icin calisan sprinterler Mark Cavendish ve Peter Sagan, bisiklettin bir takim sporu olmasinin ne demek oldugunu gosterircesine daglarda liderlerine domestiklik yaparken goruntulendiler. Takimlari on tarafta ana grubu cekerken, takim arabalarindan suluklari alarak takima dagitmalari gercekten cok guzel goruntulerdi. 

Etabin bitisine 5,7 kilometre kala kacis grubu ana grup tarafindan yakalandi. Birinci kategoriye ait bir tirmanisin oldugu bu son bolumde yavas yavas kopmalarda gerceklesmeye basladi.  Frank Schleck, Ivan Basso, Andreas Kloden, Sylvain Chavanel ve beyaz mayo sahibi Tejay van Garderen tempolarini kaybedip arkada kaldilar. 


Michele Scarponi ve Denis Menchov'unda 1,7 km kala on taraftan kopmalari uzerine TeamSky'dan Wiggins ve Chris Froome, BMC'den Tur'un buyuk iddialisi Cadel Evans, Liquigas'dan Vincenzo Nibali ve Cofidis'den Rein Taaramae yarisin son kilometresine onde giren isimler oldular. Cadel Evans son 300 metrede bir atak yapsada Chris Froome bu ataga karsilik vererek etabi alan isim olurken, Evans ve Wiggins birbirlerini kollayarak ayni zamanda finise ulastilar. Etap sonunda sari mayo Wiggins'e gecerken, daglarin krali mayosu da Chris Froome'a gitti. Rein Taaramae ise on tarafa cok iyi tutunarak 7. etap sonunda Tejay van Garderen'den beyaz mayoyu alan isim oldu. Ayrica verdigi bu savasla Taaramae; Wiggins'in ardinda Evans, Nibali ve Menchov la birlikte genel klasmanda da iddiali duruma geldi. 



8. Etapla birlikte Tur Isvicre'ye gecti. Yine Jura Daglarina tirmanilan bu zorlu gunde cesitli kategorilerden toplamda 7 tirmanis ve etap sonunda yaklasik 20 kmlik dik bir inis vardi. Etabin basinda icerisinde Sylvain Chavanel, Jens Voigt, Rui Costa ve Philip Gilbert'in oldugu bir grup kacmaya calisti ancak ana grup bu ataga izin vermedi. Onde Jens Voigt bir sure daha zorlasa da, farki hic bir zaman 50 saniyenin uzerine cikartamadi. Bisikletciler on tarafta bir kacis grubu olusturmaya cabalarlarken, Tur'un onemli isimlerinden Samuel Sanchez cok kotu bir kaza yaparak, yarisi birakmak zorunda kaldi. Bu sirada Astana'dan Fredrik Kessiakoff ve FDJ'den Jeremy Roy one dogru bir atak yaparak, liderligi ele aldilar. 

Surekli atak denemelerine maruz kalan ana grup bir noktadan sonra parcali bir yapiya burundu. Rabobank'tan Steven Kruijswijk ve Omega Pharma'li Kevin De Weert'in ondeki ikiliye katilmasinin ardindan Kessiakoff tekrar bir atak yaparak, liderligi eline aldi. Bu andan sonra Tur'un en gec ismi olan Thibaut Pinot'un atagi basladi ve onune gelen tum isimleri gectikten sonra Kessiakoff ile basa bas kalan Pinot, inis sirasinda etabin bitimine 16,6 km kala Kessiakoff'u  da gecerek liderligi ele aldi ve takim arabasinda en az onun kadar efor sarfeden takim direktoru Marc Madiot'un anlatilmaz yasanir destegiyle beraber etabi birinci olarak bitirdi. Cadel Evans, Denis Menchov, Vincenzo Nibali, Jurgen van der Brooke, Tony Gallopin, Bradley Wiggins ve bir onceki gunun galibi takim arkadasi Chris Froome gibi favori isimlerden olusan ikinci grup ise Pinot'un 26 saniye arkasindan finise ulasmayi bildiler. Onceki gunun kazanan isimlerinden olan Taaramae ise kazanimlarini koruyamadi yaklasik 2 dakika fark yedi. Levi Leipheimer da ayni sekilde liderin 2 dakika kadar gerisinde kaldi. 



Bu gun kosulacak 9. etap oncesinde Wiggin's 8. etap sonunda giydigi sari mayosunu korurken, daglarin krali mayosu Chris Froome'dan yaptigi atakla tirmanis kapilarini onde gecen Kessiakoff'a gecti. 8. Etap sonunda olusan tabloya gore Wiggins, Evans ve Nibali buyuk olcude en iddiali isimler oldular. Menchov ise bu uc ismin ardinda 4. sirada geliyor. 


General Classification after Stage 8
GBR 1 WIGGINS, Bradley (SKY PROCYCLING) 38:17:56
AUS  2  EVANS, Cadel (BMC RACING)                        +   10
RUS 4 MENCHOV, Denis (KATUSHA) + 54
ITA  3  NIBALI, Vincenzo (LIQUIGAS-CANNONDALE)           +   16
ESP  5  ZUBELDIA AGIRRE, Haimar (RADIOSHACK-NISSAN)      +   59
BEL 8 VAN DEN BROECK, Jurgen (LOTTO BELISOL) + 2:11
GBR  6  FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING)             + 1:32
BEL  7  MONFORT, Maxime (RADIOSHACK-NISSAN)              + 2:08
IRL  9  ROCHE, Nicolas (AG2R LA MONDIALE)                + 2:21
FRA 13 PINOT, Thibaut (FDJ-BIG MAT) + 3:41
EST  10 TAARAMAE, Rein (COFIDIS, LE CREDIT EN LIGNE)     + 2:27
FRA  11 GALLOPIN, Tony (RADIOSHACK-NISSAN)               + 3:13
POR  12 FARIA DA COSTA, Rui Alberto (MOVISTAR)           + 3:24
USA  14 HORNER, Christopher (RADIOSHACK-NISSAN)          + 3:43
GER 19 KLÖDEN, Andreas (RADIOSHACK-NISSAN) + 4:24
LUX  15 SCHLECK, Frank (RADIOSHACK-NISSAN)               + 3:47
SLO  16 BRAJKOVIC, Janez (ASTANA)                        + 4:03
USA  17 VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)                 + 4:08
ITA  18 BASSO, Ivan (LIQUIGAS-CANNONDALE)                + 4:12
FRA 20 ROLLAND, Pierre (EUROPCAR) + 4:26

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder