6 Temmuz 2012 Cuma

Tour De France 2012 6. Etap: Buyuk Kaos


Tour de France 2012 de 6. etap ilk haftanin son sprint finisine sahne olacak etap idi. etabin basinda 4 kisilik bir kacis grubu olustu. Kacanlar genel klasmani tehdit edebilecek bisikletciler olmasa da bu gun ana grup cok hizliydi. On tarafta liderlerini korumaya odaklanmis Radioschack ve ozellikle TeamSky cok iyi tempo tutturdular. Eurosport yayina girmeden hemen once Andrei Greipel'in de icinde  oldugu kucuk biz kaza yasanmis. Fakat Greipel dahil kazaya karisan bisikletciler kazayi ufak tefek yaralarla atlatmislar. Ara sprint kapisini umursamayan on taraftakilerden kalan puanlari Matthew Goss topladi. Ara sprint kapisinin hemen ardindan etabin bitimine yaklasik olarak 60 km kala duz ama oldukca dar dar yolda yine bir kaza oldu. Greipel yine kazanin odak noktasinda idi. Yol o kadar dardi ki, ikiye bolunen ana gruptan arkada kalanlar bir sure durmak zorunda kaldilar. Devaminda ise ikiye bolunen ana grup tekrar toparlandi ve Metz'e giden duz ama dar yolda tekrar cok hizli bir tempo tutturarak cok heyecanli bir sprint finisine dogru yol almaya basladilar. 




Bu ana kadar her sey o kadar mukemmel gorunuyordu ki, etabin ilk haftasinda cok onemli isimleri yaris disi birakacak kazalar yasanmamis, sprint severler icin bir birinden guzel sprint finisleri gerceklesmis. yaklasan tirmanis etaplari oncesinde genel klasman iddalilari hem duz yollarda yaklasan daglar oncesi bir veni acma germe hareketlerini yapip isinmis hem de  ana gruba tutunarak birbirlerinden cok fazla fark yememis, takimlar genel klasman iddialisi isimlerini oyle ya da boyle bir sekilde beladan uzak tutmayi basarmislardi. Ancak etabin bitimine 25 km kala Lampre'li Davide Vigano'nun kucuk bir cukura takilip dusmesiyle oyle bir kaza meydana geldi ki, bes dakika oncesine kadar ikinci hafta icin cok cok farkli planlar yapan takimlarin ve bisikletcilerin tum planlari suya dustu. Dar yolda ana grup ikiye bolundu. On tarafta kalmayi basarabilen Wiggo, Cadel Evans, Nibali ve Leipheimer disinda neredeyse tum genel klasman iddialilari arka tarafta kazadan etkilendiler. 

Frank Schleck, Ryder Hesjedal, Alejandro Valverde, Michele Scarponi, Janez Brajkovic, Robert Gesink, Lieuwe Westra, ve Thomas Voeckler gibi genel klasman iddialilarina ek olarak Pierre Rolland, Christian Vande Velde, Dan Martin, Mark Cavendish, Tylar Farrar (yazik bu adama) gibi onemli isimler kazadan sonra olusan hengamede arka tarafta kilitlendiler ve tekrar yola ciktiklarinda on tarafta kalanlardan 2 dakika 36 saniye fark yemislerdi bile. Tekrar hizli bir tempo tutturup on tarafa yaklasmaya calissalarda Peter Sagan'nin inanilmaz sprinti ile biten etapta 2 dakika 9 saniye kadar bir fark yediler. Wiggo ve Evans'in yaninda bir nevi "underdog" olan bu isimlerin zaten basa bas bir farkla dag etaplarina ulasmalari durumunda insan ustu performanslar sergilemeleri gerekirken, olusan bu farkla onlar icin Tour de France 2012 simdiden bitti diyebiliriz. Hatta Robert Gesink ve Ryder Hesjedal gibi isimler daha da geride kalarak yalasik olarak 4 dakika kadar bir fark yediler. 

Andrei Greipel'in hafif de olsa yaralandigi iki kucuk kaza sonrasinda finiste atak yapmasi beklenmiyordu ancak yasanan buyuk hengamenin ardindan Greipel; Matthew Goss ve Peter Sagan ile birlikte finiste atak yapmayi tercih etti. Sagan yine inanilmaz bir sprintle etabi birinci olarak bitirdi. Ustelik yasana kaza onu genel klasmanda da ilk on isim arasina soktu. 



6. etaptan sonra mayolarda bir degisiklik yasanmazken, bu gun kosulacak 7. etap ile birlikte Jura Daglarina cikacak bisikletciler, buyuk ihtimalle Morkov'da bulunan daglarin krali mayosunu onun elinden alacaklardir. 


Edit: Yasanan ikinci kazada Greipel'in omzu cikmis.   


Tour De France 2012 4. ve 5. Etaplar

11 Ayin Sultani

1 yorum:

  1. Çok detaylı bir yorum-analiz,sanki ekran başında uzmanlardan dinliyormuş gibi.

    YanıtlaSil