10 Temmuz 2012 Salı

Tour De France 2012: Kacanlar (Sirali Tam Liste)

Tur'da bu gun 10. gun ve bu gun bisikletciler dinlenip sevdiklerine mektuplar yazacaklar, takim otobuslerinde seker kalmayanlar komsu takimlardan seker, un kalmayanlar ellerinde bir fincanla un istemeye gidecekler. Tavla oynarlar mi bilemiyorum ama ikinci haftaya dair planlar yapacaklari bir gercek. Gerci 6. gun yasanan kaza ve dunku bireysel zamana karsi gelecege dair cok belirleyici veriler sunsa da, daha onumuzde iki hafta var ve henuz Alpler ve Pirenelere tirmanmaya baslamadik. 

Ilk haftaya donup baktigimizda goruyoruz ki sprint finisiyle biten etaplarda ana grup kacanlari hep yakalamis, ismini duyurmak isteyen, formalarindaki reklamlari yayinda bol bol gostermek isteyen, etap kazanmak icin takimini pelaton'da bir kisi eksik birakan isimlerin hepsi ayrildiklari suru tarafindan bir sekilde yutulmus, amaclarina muaffak olamamislar. Peki kim bu kacanlar?

Bu sene Tur prologla basladigi icin ilk kacis grubu ikinci gunde olustu. Belcika'da Liege'den Seraing'e giden 198 km'lik ilk etapta; Europcar'dan Yohann Gène, Euskaltel-Euskadi'den Pablo Urtasun, Ag2r-La Mondiale'den Maxime Bouet, Cofidisli Nicolas Edet, Saur-Sojasun'lu Anthony Delaplace ve Saxo Bank'tan Michael Morkov ilk etabin kacan altilisi olmuslardi. Farki da 5 dakikaya kadar cikarmislardi. etapta bulunan tirmanis kapilarindan Onde gecen Michael Morkov puanlari toplayip daglarin krali mayosunu, Tur'un 2012 edisyonunda sirtina geciren ilk isim oldu. Fakat arkadan gelen ana gruba karsi tempolarini koruyamayan kacaklar etabin bitimine 10 km kala yakalandirlar ve toplu sprint finisine giden etap Peter Sagan'in galibiyetiyle sona erdi. Kacis grubundan Nicholas Edet "Combativite" odulune layik goruldu.

Ilk etabin kacanlari
Ikinci etapta yine belcika topraklarinda gezen bisikletciler Visé'den Tournai'e 207.5 kml yol katettiler. FDJ'den Anthony Roux, Team Europcar'dan Christophe Kern ve puantiyeli mayo sahibi Saxo Bank'li Michael Morkov'dan olusan kacis grubu, bir ara farki 8 dakikaya kadar cikarabildiler. Etapta bulunan tek tirmanis kapisindan sirtindaki mayonun hakkini vererek onde gecen Morkov, daglarin krali kategorisindeki puanlarini arttirdi. Ana grupta Radioshak'in tempoyu arttirmasiyla birlikte kapanmaya baslayan farkla birlikte ana gruba yakalanmak istemeyen Roux atak yaparak solo bir performans gostermeye basladi. Morkov ve Kern ise etabin bitimine 30 km kala teslim oldular. Roux farki bir dakika civarinda tutabilse de bir yerden sonra dayanamadi ve yarisin bitimine 15 km kala o da teslim oldu. Yine toplu sprint finisiyle biten etabi Mark Cavendish kazandi. Roux "Combativite" odulunu alan isim oldu.

Michael Morkov

Ucuncu etapla birlikte Tur Fransa topraklarina gecmis oldu. Orchies'den Boulogne-sur-Mer'e giden 197 kmlik yolda, Ag2r-La Mondiale'den Sébastien Minard, Euskaltel-Euskadi'den Rubén Pérez, Astana'li Andriy Hryvko, Saxo Bank'tan Michael Morkov ve Europcar'dan Giovanni Bernaudeau kacis grubunu olusturdula. uc etapta uc kez kacan Morkov suphesizki ilk haftanin takdire sayan isimlerinden bir tanesiydi. Bu etapta da iki tirmanis kapisindan en onde gecen Morkov puantiyeli mayo klasmanindaki farki da acti. Platonda yasanan kazalarla beraber farki bes bucuk dakikaya kadar cikaran kacis grubu, etabin bitimine yaklasik olarak 10 km kala, tirmanista ana grup tarafindan yakalandilar. Hryvko tirmanisin sonuna kadar mucadelesini surdurse de, arkadan cig gibi gelen ana grup onu da yuttu. Topluca sprinte gidilen etapta, ilk haftanin bir baska yildizi Peter Sagan, muthis bir atakla etabi kazandi. Uc gundur bikmadan usanmadan kacan Morkov "Combativite" odulunun sahibi oldu.

3. etabin kacanlari
Kacanlarin yaptiklari isi, bir sekilde bir amaca adadigi dusunulurse (kendi reklami, takimin veya sponsorlarin reklami, dogdugu/yasadigi sehirden gecmek) 4 Temmuz'da kosulan dorduncu etapta tarih Amerikali bisikletcilerin dahil olacagi bir kacis grubunun yarisi kazanmasi icin cok musaitti. Fakat ilginc bir sekilde Abbeville'den Rouen'a gidilen 214.5 kmlik 4. etap da kacis gurubunu Fransiz menseili takimlar olusturdular. Cofidis'ten David Moncoutié, Saur-Sojasun'den Anthony Delaplace ve Europcar'dan Yukiya Arashiro kaciste yer alan isimlerdi. Farki da sekiz bucuk dakikaya kadar cikarttilar. Etabin bitimine 10 km kala arkadan gelen bir kac isim de ondeki ucluye katilmaya calissa da, fark giderek azaldi ve 3,5 km kala ana grup tarafindan yakalandilar. bir kac yuz metre sonra yasanan kaza ana grubu boldu ve on tarafta kalanlarin sprintiyle biten yarisi Andrei Greipel kazandi. Bu arada mucadelesiyle Japon Yukiya Arashiro "Combativite" odulune layik goruldu. 

Besinci etap kacis grubu acisindan en dramatik finislerden birine sahne olan etapti. Rouen'den Saint-Quentin'e gidilen 196.5 kmlik yolda, FDJ'li Mathieu Ladagnous, Euskaltel-Euskadi'den Pablo Urtasun, Saur-Sojasun'dan Julien Simon ve Cofidis'li Jan Ghyselinck kacis grubunu olusturdular ve farki bes bucuk dakikata kadar cikarabildiler. Etabin bitimine 3 km kala yirmi saniyeye dusen farkin ardindan ana grup icerisinde yasanan kazadan sonra kacis grubu bu sefer seytanin bacagini kiracak derken, Jan Ghyselinck'in beraber kactigi ucluye yaptigi atakta yetmedi ve neredeyse son 200 metreye kadar mucadelesini surduren kacis grubunun yanindan gecen Greipel bu seneki ikinci etap galibiyetini kazandi.  Combativite odulu ise Mathieu Ladagnous'a gitti. 

5. etap
Jura Daglari oncesindeki son duzluk etap olan Épernay'den Metz'e gidilen 207.5 kmlik etap, daha once de belirttigim uzere Tour de France 2012'nin kaderini belirleyen etaplardan biri oldu. Ana grubu neredeyse iki bucuk dakikalik bir farkla bolen buyuk bir kazanin yasandigi etapta, Garmin'den David Zabriskie Europcar'dan Davide Malacarne, Cofidis'li Romain Zingle ve Saxo Bank'tan Karsten Kroon kacis grubunu olusturan dort isim oldular ve farkida bir ara alti bucuk dakikaya kadar cikarabildiler. Son 10 kmye on bes saniyelik farkla giren kacis grubu, etabin bitimine 2,5 km kala ana grubun kazadan etkilenmeyen on kismi tarafindan yakalandi, David Zabriskie arkadan gelenlere 1km kadar daha dirense de, o da yakalandi ve sprint finisiyle biten bu etabi alan isim Peter Sagan oldu. Ancak Zabriskie'nin bu mucadelesi ona "Combativite" odulunu getirdi.

David Zabriskie



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder