15 Temmuz 2012 Pazar

Tour De France 2012 12. ve 13. Etaplar


Tour de France 2012'nin cok yorucu gecen daglik etaplarinin ardindan, Tur Jura ve Alpler'den, Pirene Daglari'na dogru gecerken, 12. ve 13. etaplar bu yumusak gecisin yapildigi etaplar oldu. Ozellikle Alplere tirmanilan zorlu 11. etap sonrasinda, tum tahminler 12. etabi bisikletcilerin aktif dinlenme seklinde gecirebilecegi uzerinde yogunlasiyordu. Gercekten'de etabin basinda tirmanilan iki birinci kategori yokusun ardindan bisikletciler neredeyse 100 kmlik bir duzlukte pedal cevirme sansi buldular. Bu arada 12. etap 226 km uzunluguyla Tur'un bu seneki edisyonunun en uzun etabi idi. 

Demin de bahsettigim uzere etap oncesi yapilan tum yorumlar bisikletcilerin 12. etabi dusuk tempo ile gececekleri seklindeydi. Yorumlar hakli cikti. Ana grup kacanlarin genel klasmani tehdit etmemelerini de hesaba katarak, kacanlarin bir ara on iki dakikalik fark yaratmasina izin verdi. Etabin basinda on dokuz kisilik bir kacis grubu olustuysa da, bu sayi giderek azaldi. Ilk iki tirmanista, bir onceki gun daglarin krali mayosunu sirtina geciren Kessiakoff'un bu mayosunu koruyabilmesi amaciyla kacis grubuna katilan takim arkdasi Robert Kiserlovski tirmanisi onde gecti. Tirmanislar gecilip etap profili biraz rahatlayinca, Garmin'den David Millar, Ag2r-La Mondiale'den Jean-Christophe Peraud, Euskaltel'den Egoi Martínez, Astanali Kišerlovski ve Europcar'dan Cyril Gautier onde tempoyu biraz daha arttirarak kacis grubunu bolduler ve etabin en onundeki isimler oldular. 


Ana grupta da genel klasman lideri Wiggins'e karsi rakiplerinden her hangi bir atak denemesi olmayinca, tempo cok dusuk kaldi ve kacis grubu son 3 km'ye 9 dakikalik farkla onde girdi.Son bolumde kacis grubundaki bisikletciler biraz yavaslayarak bir birlerini kollamaya basladilar. Resim bir anda yol yarisinda, aslinda bireysel takip yarislarindaki gibi bisikletcilerin birlerine yaptigi tiyatro oyunlarina dondu. Kacan besliden etabi almak icin atak yapan ilk isim, etabin bitimine 2,4 km kala Kiserlovski oldu. Fakat farki acamadan yakalandi. Grup tekrar bir araya gelmisken, Miller ve Peraud ani bir atakla gruptan koptular ve uc kisiyi birden silkelediler. Finise 250 metre kala Miller'in arkasindan cikan Peraud etabi alacak derken, Miller bu ataga cevap verdi ve etabi kazanan isim oldu.


Ana grup finise geldiginde ondeki besliden arta kalan sprint puanlari icin, Matheww Goss ve Peter Sagan sprinte kalktilar. Son 25 metrede Goss gidonu Sagan'in onune kirinca, Sagan'dan cok sert bir tepki geldi. Cizgiyi ilk gecen ismin Goss olmasina karsin, yaristan sonra Goss'a yaptigi bu hareket dolayisiyla 30 puan silme cezasi geldi ve genel klasmanda da yaptigi dereceye 30 saniye eklendi. 12. Etabin en uzucu noktasi ise, kotu bir kaza yaparak cok sert bir bicimde dusen, Cofidis'den David Moncutie'nin yarisi birakmak zorunda kalmasi idi.


13. etapla birlikte Tur'un son haftasinda tirmanilmaya baslanacak Pirene Daglari'na iyice yaklasti bisikletciler. Genellikle duz bir profilin hakim oldugu etabin bitimine 28 km kala ucuncu kategoriden bir tirmanis vardi. Ayrica 13. etabin bir baska onemli ozelligi de Fransizlar icin onemli bir gun olan, Bastille Gunu'nde kosulmasi idi. Aynen 4 Temmuz'da oldugu Amerikalilarin etap icin bastirmasinin beklendigi gibi, 14 Temmuzda da tahminler Fransizlarin etabi almak isteyecegi yonundeydi. Tahminler yanlis cikmadi ve etabin basinda ana grubun on tarafina atak yaparak kacis grubunu olusturan sekiz bisikletciden besi Fransizdi. 12. etapda yasana kazadan sonra Tur'u birakmak zorunda kalan David Moncutie, 2005 yilinda, bir Bastille Gunu'nde etap kazanan son Fransizdi. Ancak 13. etaba baslayan bisikletciler arasinda ismi yoktu.


Yesil mayo iddialisi Matthew Goss'un takimi Orica-Green Edge, ana grubun onunde tempo yapmaya basladigi ana kadar, kacan grup farki on dakikaya kadar cikarmisti bile. Fakat Orica-Green Edge'in temposuyla beraber hizlanan ana grup ara sprint kapisina geldiginde puanlari atak yapan Peter Sagan cok rahat aldi. Fransiz olmamasina ragmen etabi cok isteyen bir diger isimde, ilk hafta yaptigi kacislarla ismini bize ezberleten Michael Morkovdu. Babasini kaybettigi gun olan 14 Temmuzda O'nun anisina etabi kazanmak istiyordu. Yarisin bitimine 60 km kala atagini gerceklestirdi ve kacan grubun onunde tek basina 1,5 dakikalik bir fark yaratabildi. Ancak ana grup tirmanista tum kacanlara yetisti ve Michael Morkov'da daha fazla dayanamadi. Yine de bu cabasi ona "combativite" odulunu getirdi.



Bir onceki gunu aktif dinlenme seklinde geciren pelotonda, genel klasman iddialilarindan atak yapan ilk isim Cadel Evans oldu, etabin bitimine 23,6 km kala tirmanista hizlanan Evans'in bu cabasi cok kisa bir sure sonra TeamSky treni tarafindan bertaraf edildi. Ancak bu tempo var olan sert ruzgarin da etkisiyle ana grubu ikiye boldu. On tarafta icinde Wiggins, Evans, Nibali, Van der Broeck ve Nicola Roche'nin de oldugu bir elit grup olustu. Sprinterlerden ise bu gruba tutunabilen isimler Greipel ve Sagan oldular. On tarafta bu kadar az sprinter kalinca ve etabin profili de kendisine cok uygun olunca TeamSky etabi super domestikleri Boasson Hagen'in almasi icin calismaya basladi. Fakat gidilen sprint fisinisinde iyi tempo yakalayan Greipel tekerlek farkiyle cizgiyi onde gecen isim oldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder